vineri, iulie 12, 2024

Acte necesare decontare carburant persoane cu handicap

Potrivit art. 24 alin. 9 din Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic (card de carburant) sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, care nu depășesc suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

Alimentare mașină

Decontarea carburant persoane cu handicap 2024

Astfel, începând cu anul 2024, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta pentru una dintre următoarele modalități de acordare a gratuității la transportul interurban:

 • bonuri de carburant pe suport hârtie
 • bonuri valorice pe suport electronic (card electronic de carburant)
 • decontarea bonurilor fiscale pentru alimentarea cu carburant și/sau pentru încărcarea mijloacelor de transport electrice.

Suma anuală acordată este de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav și 750 lei pentru cele cu handicap accentuat. Aceste facilități se acordă pentru autoturismul aflat în proprietatea persoanei cu handicap, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului.

Procedura de acordare a drepturilor la transport gratuit a fost simplificată, iar introducerea cardului electronic de carburant oferă o nouă opțiune modernă și practică pentru beneficiari.

Acte necesare decontare carburant persoane cu handicap

Potrivit prevederilor de mai sus, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de gratuitate la transportul interurban sau de decontarea carburantului pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului.

Pentru a putea accesa aceste facilități, sunt necesare următoarele acte:

 1. Cerere scrisă. Persoana cu handicap sau reprezentantul său legal va depune o cerere la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), optând pentru una dintre modalitățile de acordare a gratuității la transport.
 2. Certificatul de încadrare în grad de handicap. Acest document atestă faptul că persoana are un grad de handicap grav sau accentuat.
 3. Actul de identitate. Se va prezenta cartea de identitate sau buletinul de identitate al persoanei cu handicap și al proprietarului autovehiculului, în copie și original pentru conformitate.
 4. Documentul care atestă calitatea de proprietar al autovehiculului. Se va prezenta talonul și/sau cartea de identitate a autovehiculului folosit pentru deplasare, pentru a dovedi că acesta aparține persoanei cu handicap, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului.
 5. Act de identitate proprietar autoturism
 6. Dovada locului de domiciliu. Se poate prezenta cartea de identitate sau orice alt document care atestă domiciliul persoanei cu handicap.
 7. Bonuri fiscale în original
 8. Document de cont bancar cu indicarea contului IBAN unde se va vira contravaloarea decontului de carburant.

Documentele specificate mai sus au caracter orientativ. Astfel, pentru a vă asigură că dosarul dumneavoastră este complet vă sugerăm să vă adresați Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului competente.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare