vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Aviz epidemiologic – ce înseamnă și cine îl eliberează

Ce înseamnă aviz epidemiologic?

Avizul epidemiologic este un document avizat, emis de către unitățile sanitare, care demonstrează că starea de sănătate a unei persoane este bună, în raport cu diverse criterii epidemiologice. Avizul este emis doar în urma unor verificări medicale, a unor analize de laborator sau a unor investigații medicale.

Astfel, rolul de bază al unui aviz este de a demonstra că, la momentul emiterii, persoana în cauză nu suferă de nicio boală infecțioasă transmisibilă celor din jur.  

Avizul epidemiologic este solicitat în diferite situații, pentru:

  • un individ dorește să obțină un permis de ședere într-o țară;
  • un loc de muncă nou, înscrierea la o școală sau o călătorie;
  • accesul într-o instituție medicală (spital).

Totuși, de cele mai multe ori, avizul epidemiologic este solicitat de către instituțiile de învățământ, fără acesta neavând loc înscrierea elevilor la grădiniță, școală sau liceu, sau când se dorește un transfer la o altă unitate de învățământ.  Școlile solicită acest document pentru confirma că niciun elev nu va pune în pericol sănătatea celor din jur.

Un alt context în care este necesar avizul epidemiologic este reprezentat de călătoriile în străinătate. Multe țări, în perioada Pandemiei de Covid-19, au solicitat aviz epidemiologic la intrarea în țara respectivă, pentru a nu răspândi virusul, protejând astfel cetățenii. 

Cine eliberează aviz epidemiologic?

În România, eliberarea avizelor epidemiologice este făcută de către instituțiile sanitare subordonate Ministerului Sănătății sau autorităților locale. Eliberarea avizelor depinde de scopul pentru care este solicitat documentul, astfel că, timpul și instituția care eliberează avizul, pot să difere. 

De exemplu, la începutul anului școlar, părinții trebuie să știe că, avizul epidemiologic este eliberat de către medicul de familie. Acesta are obligația de a elibera documentele medicale necesare pentru intrarea în colectivitate a elevului. 

De reținut, un aviz epidemiologic trebuie solicitat doar la înscrierea într-un ciclu nou de învățământ, cum ar fi: la creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și în clasa a IX-a, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

Valabilitate aviz epidemiologic

Avizul epidemiologic este valabil la momentul emiterii, deoarece starea de sănătate a persoanei în cauză se poate schimba, datorită factorilor externi.

Astfel, termenul de valabilitate al avizului epidemiologic diferă în funcție de scopul pe care acesta îl are, dar și de țara care îl eliberează. De cele mai multe ori, avizul are un termen de valabilitate determinat, astfel că, perioada de timp în care este valabil poate fi de câteva luni sau de un an, în funcție de caz. În plus, valabilitatea este dată și de riscul epidemiologic din țara respectivă.

Așadar, indiferent de scopul pentru care un aviz epidemiologic este solicitat de la Instituțiile Medicale sau locale, este necesară o bună informare cu privire la legislația din țara emitentă, pentru a obține informațiile necesare legat de procedura prin care se eliberează acest document.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...