vineri, iulie 12, 2024

Buletin pierdut – ce trebuie să faci?

Actul de identitate este un document fundamental pentru orice cetățean român, făcând dovada identității, a cetățeniei și, după caz, a domiciliului sau a reședinței din România. Pierderea, furtul sau distrugerea buletinului poate fi o situație stresantă și neplăcută, necesitând acțiuni imediate pentru a vă proteja identitatea și a obține un nou document.

Buletin
Foto: Facebook

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut buletinul?

Primul pas în cazul pierderii buletinului este să declarați această situație la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor sau, după caz, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, în termen de 15 zile de data pierderii, distrugerii sau furtului actului de identitate. Această declarație se depune odată cu cererea pentru eliberarea noului act de identitate.

Dacă vă aflați temporar în străinătate și ați pierdut cartea de identitate, aveți două opțiuni:

  1. să solicitați eliberarea actului de identitate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României din străinătate, începând cu data realizării condițiilor tehnice necesare, cu excepția eliberării cărții de identitate provizorii și a cărții de identitate simple;
  2. să împuterniciți o persoană, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, să solicite eliberarea actului de identitate la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor din România, cu excepția eliberării cărții electronice de identitate.

Este important de reținut că primul act de identitate, cartea electronică de identitate și cartea de identitate simplă nu se eliberează pe bază de procură specială.

Dacă cineva găsește un act de identitate pierdut, indiferent cine este titularul acestuia, are obligația să îl depună sau să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidență a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

În cazul în care titularul găsește actul de identitate declarat anterior pierdut sau furat, acesta trebuie predat în termen de 48 de ore la orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.

Acte necesare buletin pierdut

Pentru a obține o nouă carte de identitate în cazul pierderii, furtului sau distrugerii, veți avea nevoie de următoarele documente:

  1. Cerere pentru eliberare act de identitate
  2. Certificatul de naștere (original și copie)
  3. Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor (original și copie)
  4. Hotărârea de divorț definitivă (original și copie)
  5. Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor (original și copie)
  6. Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani (original și copie)
  7. Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (original și copie). Acest document poate fi un contract de vânzare, contract de donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere locuință.
  8. Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate în cuantum de 7 lei (pentru cei care optează pentru carte de identitate simplă).

Este important să prezentați toate documentele necesare pentru a evita întârzieri în procesul de eliberare a noului act de identitate.

În cât timp se eliberează un buletin pierdut?

Timpul necesar pentru eliberarea unei noi cărți de identitate în cazul pierderii, furtului sau distrugerii poate varia în funcție de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor și de volumul de muncă al acestuia. În general, procesul poate dura între 10 și 30 de zile.

Pentru a accelera procesul, asigurați-vă că aveți toate documentele necesare și că acestea sunt completate corect. De asemenea, este recomandat să verificați programul și cerințele specifice ale serviciului public comunitar de evidență a persoanelor din localitatea dumneavoastră.

Pe parcursul perioadei de așteptare pentru noul buletin, puteți solicita o carte de identitate provizorie, care vă va permite să vă desfășurați activitățile curente până la primirea noului act de identitate.

De asemenea, este important de menționat că în conformitate cu prevederile OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi reținut în afara cazurilor expres prevăzute de lege. Mai mult, este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanție pentru prestarea unor servicii, pentru încredințarea unor bunuri și valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.

Chiar dacă pierderea actului de identitate poate fi o situație stresantă, cu acțiuni prompte și documentele necesare, puteți obține un nou act de identitate în cel mai scurt timp posibil. Nu uitați să declarați imediat pierderea și să depuneți cererea pentru un nou buletin la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României, după caz.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare