vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Card de sănătate pierdut

Cardul național de asigurări sociale de sănătate este un document  care facilitează accesul la serviciile medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Cardul de sănătate conține informații importante despre titularul său și este utilizat pentru validarea serviciilor medicale primite. Conform prevederilor art. 1 alin. (1) din Ordinul nr. 98/2015 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalității de suportare a cheltuielilor aferente producerii și distribuției cardului duplicat către asigurat, precum și a modalității de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale până la eliberarea sau în cazul refuzului cardului național de asigurări sociale de sănătate, cardul național este folosit atât de către asigurați, cât și de furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.

Pierderea cardului de sănătate poate fi o situație stresantă, însă există pași clari de urmat pentru a obține un card duplicat în cel mai scurt timp posibil.

Procedura de eliberare a cardului duplicat este reglementată prin Ordinul nr. 98/2015, care stabilește condițiile, documentele necesare și termenele pentru obținerea unui nou card.

Stetoscop

Pierdut card de sănătate – cum obții unul nou?

În situația în care cardul național de asigurări sociale de sănătate este pierdut, prima etapă este să anunțați Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) despre pierderea acestuia. Acest demers este important pentru a bloca cardul pierdut și a preveni utilizarea frauduloasă a acestuia.

Ulterior, conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordinul nr. 98/2015, se poate solicita eliberarea unui card duplicat. Pentru a obține un card duplicat, titularul cardului sau reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia trebuie să depună o cerere la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află persoana asigurată. Această cerere trebuie însoțită de documentele specificate la art. 4 din același ordin.

Cerere eliberare card sănătate pierdut

Modelul de cerere pentru eliberarea cardului duplicat în caz de pierdere este prevăzut în anexa nr. 1 la Ordinul nr. 98/2015. Iată cum arată acest model:

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

………………………….

CERERE

de eliberare a cardului duplicat

  1. Numele:
  2. Prenumele:
  3. [] CNP/ [] CID:
  4. Solicit eliberarea cardului duplicat și declar pe propria răspundere, cunoscând dispozițiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, următoarele:

Motivul solicitării cardului duplicat:

a) [] Pierdere;

b) [] Furt;

c) [] Deteriorare;

d) [] Modificări ale datelor personale (menționați numărul cardului mai jos):

e) [] Alte situații justificate:

sau

  1. Solicit eliberarea cardului duplicat pentru:

[] Defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau cardul nu poate fi utilizat din motive tehnice de funcționare (menționați numărul cardului mai jos)

Data . . . . . . . . . .

Semnătura

Depunerea cererii se va face însoțită de o copie a actului de identitate.

La pct. 4 bifați o singură opțiune.

Potrivit art. 4 alin. (2) din Ordinul nr. 98/2015, cererea completată se depune la sediul casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul, se transmite prin servicii poștale sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță.

Acte necesare card sănătate pierdut

Conform prevederilor art. 4 alin. (2) din Ordinul nr. 98/2015, cererea de eliberare a cardului duplicat pentru situația de pierdere trebuie însoțită de următoarele documente:

a) copia actului de identitate;

b) dovada plății contravalorii cardului duplicat și a distribuției acestuia. Plata contravalorii cardului duplicat se realizează în contul deschis pe seama casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul sau la sediul casei de asigurări de sănătate.

Aceste documente sunt indispensabile pentru verificarea identității solicitantului și pentru acoperirea costurilor aferente producerii și distribuției noului card.

Taxă card sănătate pierdut

În ceea ce privește costurile pentru eliberarea unui card duplicat în caz de pierdere, art. 3 alin. (1)-(2) din Ordinul nr. 98/2015 prevede că acestea sunt suportate de către asigurat. Valoarea cheltuielilor de producere și distribuție a cardului duplicat nu poate depăși valoarea suportată de Ministerul Sănătății și CNAS pentru producerea și distribuția cardului național inițial.

Sumele exacte care trebuie plătite de asigurat pentru cardul duplicat sunt stabilite prin convenția pe care CNAS o încheie cu Compania Națională „Imprimeria Națională” – S.A. și cu operatorul de servicii poștale, conform prevederilor art. 3 din Ordinul nr. 98/2015. Aceste sume sunt comunicate caselor de asigurări de sănătate, care au obligația să le publice pe site-ul propriu, împreună cu contul în care se poate efectua plata.

Astfel, pentru a afla care este taxa pe care trebuie să o plătiți în vederea eliberării duplicatului cardului de sănătate trebuie să verificați site-ul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia vă aflați sau să vă adresați acesteia (fizic ori prin mijloace de comunicare la distanță – telefon, mail etc)

După depunerea cererii însoțite de documentele necesare și achitarea taxei aferente, emiterea cardului duplicat se face în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării la casa de asigurări de sănătate, conform prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordinul nr. 98/2015.

Până la data la care asiguratul intră în posesia cardului duplicat, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia, acordarea serviciilor medicale se realizează pe baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate.

Pierderea cardului național de asigurări sociale de sănătate poate fi remediată prin solicitarea unui card duplicat de la casa de asigurări de sănătate. Acest demers presupune completarea unei cereri, atașarea documentelor necesare și achitarea taxei aferente.

Cardul duplicat se emite în termen de 30 de zile, iar în acest interval asiguratul poate beneficia de servicii medicale pe baza unei adeverințe de înlocuire. Deși implică unele costuri și demersuri administrative, procedura de obținere a cardului duplicat este obligatorie pentru a putea beneficia în continuare de drepturile conferite de calitatea de asigurat în sistemul de sănătate.

Respectarea pașilor prevăzuți de Ordinul nr. 98/2015 și păstrarea cu grijă a noului card sunt măsuri importante pentru a evita dificultățile generate de pierderea acestui document.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...