vineri, iulie 12, 2024

Cât costă un certificat de calitate de moștenitor?

Atunci când o persoană decedează, moștenitorii săi pot avea nevoie să facă dovada calității lor succesorale în diverse situații, chiar și înainte de a intra efectiv în posesia bunurilor care constituie moștenirea. Unul dintre documentele care poate fi utilizat în acest sens este certificatul de calitate de moștenitor. În acest articol, vom analiza ce înseamnă acest act, care este diferența față de certificatul de moștenitor, ce acte sunt necesare pentru eliberarea sa și, nu în ultimul rând, care sunt costurile aferente.

Ce înseamnă certificat de calitate de moștenitor?

Certificatul de calitate de moștenitor este un act juridic eliberat de către un notar public, care atestă numărul, calitatea și întinderea drepturilor tuturor moștenitorilor legali ai unei persoane decedate. Conform art. 117 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale, acest certificat se eliberează la cererea moștenitorilor, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moștenitor, exceptând dispozițiile privind masa succesorală.

Astfel, certificatul de calitate de moștenitor confirmă faptul că anumite persoane au vocație la moștenire și precizează cotele succesorale care le revin, fără a individualiza însă bunurile concrete ce compun patrimoniul succesoral.

Certificat de calitate de moștenitor vs certificat de moștenitor

Deși ambele documente sunt eliberate de notarul public și servesc la dovedirea calității de moștenitor, există diferențe importante între certificatul de calitate de moștenitor și certificatul de moștenitor.

Principala distincție constă în faptul că certificatul de calitate de moștenitor nu cuprinde dispoziții privind masa succesorală, în timp ce certificatul de moștenitor enumeră în mod concret bunurile și drepturile care fac obiectul moștenirii. Altfel spus, certificatul de calitate de moștenitor atestă doar numărul, calitatea și cotele moștenitorilor, fără a specifica patrimoniul succesoral propriu-zis.

Este important de subliniat că certificatul de calitate de moștenitor nu este un document indispensabil pentru dezbaterea succesiunii, spre deosebire de certificatul de moștenitor. Certificatul de calitate de moștenitor se solicită, de regulă, pentru a face dovada calității de moștenitor în situații precum eliberarea unor documente pe numele defunctului (spre exemplu, adeverință concesiune loc de înhumare de la Administrația cimitirelor) sau atunci când moștenitorii doresc să își ateste calitatea succesorală fără a dezvălui persoanelor terțe care este compunerea masei succesorale rămase după defunct.

Moștenitorii pot solicita eliberarea unui certificat de calitate de moștenitor fie înainte de a obține certificatul de moștenitor, fie după obținerea acestuia, în funcție de nevoile și circumstanțele concrete ale fiecărei succesiuni.

Acte necesare certificat de calitate de moștenitor

Pentru a obține un certificat de calitate de moștenitor, solicitanții trebuie să depună la notarul public competent o serie de documente, similare celor necesare pentru eliberarea certificatului de moștenitor, cum ar fi:

  1. cererea pentru eliberarea certificatului de calitate de moștenitor;
  2. certificatul de deces al persoanei decedate (în original);
  3. actele de stare civilă ale moștenitorilor (certificate de naștere, căsătorie, etc.);
  4. testamentul, dacă există (în original și copie);
  5. actele de identitate.

Lista exactă a documentelor necesare poate varia în funcție de situația specifică a fiecărei succesiuni, motiv pentru care este recomandat ca moștenitorii să se informeze direct la notarul public competent.

Cât costă un certificat de calitate de moștenitor?

Onorariul notarial pentru eliberarea certificatului de calitate de moștenitor diferă de la un birou notarial la altul, însă costul minim este de 150 lei + TVA. Acest onorariu poate fi mai mare în funcție de complexitatea succesiunii și de serviciile suplimentare solicitate.

Concluzionând, certificatul de calitate de moștenitor este un document care atestă numărul, calitatea și cotele succesorale ale moștenitorilor legali, fără a individualiza însă bunurile concrete ce fac obiectul moștenirii. Deși nu este indispensabil pentru dezbaterea succesiunii, acest certificat poate fi util în diverse situații în care moștenitorii trebuie să facă dovada calității lor succesorale, fără a dezvălui persoanelor terțe compunerea masei succesorale. Eliberarea sa de către notarul public se face cu respectarea unei proceduri similare celei prevăzute pentru certificatul de moștenitor, exceptând dispozițiile privind masa succesorală, iar costurile includ onorariul notarial, al cărui nivel minim este de 150 lei + TVA, putând fi mai ridicat în funcție de particularitățile fiecărei succesiuni în parte.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare