vineri, iulie 12, 2024

Cine eliberează certificatul prenupțial?

Dacă te afli în pragul căsătoriei, probabil că ai auzit de certificatul prenupțial. Acest document medical este obligatoriu în procesul de căsătorie și are rolul de a atesta starea de sănătate a viitorilor soți.

Verighete

De altfel, conform art. 25 alin (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă ofițerul de stare civilă care primește declarația de căsătorie solicită viitorilor soți să prezinte:

 • actele de identitate;
 • certificatele de naștere sau, pentru cetățeanul străin, după caz, extrasul de naștere/extrasul multilingv;
 • certificatele medicale privind starea sănătății acestora;
 • dovada desfacerii/încetării unei căsătorii anterioare, dacă este cazul.

Certificatul medical privind starea sănătății viitorilor soți la care face referire textul de lege indicat este același lucru cu certificatul prenupțial.

Ce înseamnă certificatul prenupțial?

Certificatul medical privind starea sănătății viitorilor soți (certificatul prenupțial), este un document medical obligatoriu care confirmă că ambii parteneri sunt apți din punct de vedere medical pentru căsătorie. Acesta conține informații despre starea de sănătate a celor doi, bazate pe rezultatele unor analize medicale specifice.

Scopul principal al certificatului prenupțial este de a preveni răspândirea bolilor cu transmitere sexuală și de a se asigura că viitorii soți sunt sănătoși înainte de a se căsători. De asemenea, acest document poate identifica potențiale probleme de sănătate care ar putea afecta cuplul sau un viitor copil.

În vederea eliberării certificatului prenupțial se va efectua un set de analize, care cuprinde:

 • consult medical;
 • examen HIV;
 • analize pentru depistarea sifilisului;
 • radiografie pulmonară (pentru diagnosticarea tuberculozei).

În România, certificatul prenupțial este obligatoriu pentru cuplurile care doresc să se căsătorească. Fără acest document, căsătoria nu poate fi oficiată legal.

Cine eliberează certificatul prenupțial?

Cuplul trebuie să aleagă o clinică medicală autorizată pentru a efectua examinările necesare. Multe clinici oferă pachete speciale pentru viitorii soți, care includ toate analizele necesare pentru certificatul prenupțial.

După efectuarea analizelor, medicul specialist va evalua rezultatele și va completa certificatul prenupțial, confirmând că viitorii soți sunt apți pentru căsătorie din punct de vedere medical. Certificatul prenupțial va fi apoi semnat și parafat de către medicul care l-a completat și eliberat viitorilor soți.

De asemenea, este important de menționat că, pe baza rezultatelor analizelor, medicul de familie poate elibera certificatul prenupțial.

Certificatul prenupțial trebuie depus alături de celelalte documente necesare pentru căsătorie la oficiul de stare civilă. Este important ca acest document să fie obținut cu cel puțin 14 zile înainte de data programată pentru căsătorie, deoarece are o valabilitate limitată.

În cât timp se eliberează certificatul prenupțial?

Timpul necesar pentru eliberarea certificatului prenupțial poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea medicului, programările la clinică și complexitatea analizelor necesare.

Iată câteva aspecte care pot influența timpul de eliberare a certificatului prenupțial:

 • Programarea la medic sau clinică – în funcție de disponibilitatea medicului sau a clinicii alese, poate fi nevoie să așteptați câteva zile pentru o programare. Este recomandat să contactați clinica din timp pentru a vă asigura că puteți obține o programare convenabilă.
 • Efectuarea analizelor – odată ce ați efectuat analizele necesare, laboratorul va avea nevoie de timp pentru a procesa rezultatele. Acest lucru poate dura de la câteva zile până la o săptămână, în funcție de complexitatea testelor și de volumul de lucru al laboratorului.
 • Evaluarea rezultatelor și eliberarea certificatului – după ce medicul primește rezultatele analizelor, va avea nevoie de timp pentru a le evalua și a completa certificatul prenupțial. Acest proces poate dura între o zi și câteva zile, în funcție de disponibilitatea medicului și de eventualele discuții suplimentare necesare cu viitorii soți.

Având în vedere aceste considerente, termenul de eliberare a certificatului prenupțial poate să difere de la o clinică medicală la alta, motiv pentru care vă recomandăm să vă adresați clinicii medicale în cadrul căreia doriți să efectuați analizele, pentru a vă comunica cu exactitate cât timp durează eliberarea certificatului medical.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare