vineri, iulie 12, 2024

Concubinaj

Concubinajul reprezintă o realitate socială din ce în ce mai frecventă în societatea modernă, însă acest tip de relație nu beneficiază de o reglementare juridică specifică în legislația românească.

Ce înseamnă concubinaj?

Cuplu

Concubinajul reprezintă o formă de conviețuire între două persoane, de sex diferit sau de același sex, care aleg să trăiască împreună fără a fi căsătorite. Această relație se bazează pe consimțământul liber al partenerilor și presupune o comunitate de viață stabilă și continuă, asemănătoare căsătoriei.

Cu toate că nu există o definiție legală pentru concubinaj în dreptul românesc, noțiunea a fost recunoscută și utilizată în jurisprudență și în diferite acte normative. Astfel, concubinajul poate fi definit ca o uniune de fapt între două persoane, caracterizată printr-o comunitate de viață și interese, asemănătoare căsătoriei, dar fără îndeplinirea formalităților legale.

Concubinajul se diferențiază de căsătorie prin faptul că partenerii nu și-au exprimat consimțământul în fața ofițerului de stare civilă și nu au încheiat un act juridic formal. De asemenea, concubinajul se deosebește de simpla relație de prietenie sau de coabitare ocazională prin caracterul stabil, continuu și prin existența unei comunități de viață între parteneri.

Ce drepturi ai dacă trăiești în concubinaj?

Spre deosebire de căsătorie, care este reglementată în detaliu de Codul Civil, concubinajul nu beneficiază de un cadru legal specific. Acest fapt înseamnă că persoanele care trăiesc în concubinaj nu au aceleași drepturi și obligații ca și persoanele căsătorite.

Cu toate acestea, concubinii pot beneficia de anumite drepturi în baza altor dispoziții legale sau a contractelor încheiate între ei. Iată câteva exemple:

  • dreptul de a fi considerat membru de familie în contextul legislației privind violența domestică;
  • dreptul de a fi considerat persoană coasigurată sau beneficiar în contractele de asigurare de sănătate, în anumite condiții;
  • dreptul de a moșteni în baza unui testament întocmit de partener;
  • dreptul de a încheia convenții sau contracte privind bunurile dobândite împreună pe parcursul relației.

Este important de menționat că aceste drepturi nu sunt automate și că fiecare situație trebuie analizată în funcție de circumstanțele specifice.

În ceea ce privește drepturile părintești, concubinii care au copii împreună beneficiază de aceleași drepturi și obligații ca și părinții căsătoriți. Astfel, ambii părinți au dreptul și obligația de a crește, educa și întreține copiii, indiferent de natura relației dintre ei.

De asemenea, în cazul încetării concubinajului, partenerii vor exercita în comun autoritatea părintească și se vor putea adresa instanței de judecată în vederea stabilirii programului de vizită și a contribuției fiecăruia la cheltuielile de creștere și educare a copiilor, în funcție de interesul superior al acestora.

După 5 ani de concubinaj bunurile devin comune?

Contrar unei opinii răspândite, bunurile dobândite de concubini pe parcursul relației nu devin automat comune după o perioadă de 5 ani sau orice altă durată. Regimul bunurilor în cazul concubinajului este diferit de cel aplicabil căsătoriei.

În cazul căsătoriei, Codul Civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale (comunitatea legală, separația de bunuri și comunitatea convențională), care reglementează situația bunurilor soților. În schimb, în cazul concubinajului, nu există un regim legal aplicabil în mod automat.

Astfel, fiecare dintre concubini rămâne proprietar exclusiv asupra bunurilor dobândite în nume propriu pe parcursul relației, indiferent de durata acesteia. Cu toate acestea, concubinii pot încheia acte juridice, prin care să dobândească în coproprietate anumite bunuri (spre exemplu, pot încheia contracte de vânzare prin care să achiziționeze împreună un apartament).

În final, deși concubinajul reprezintă o realitate socială din ce în ce mai răspândită, acest tip de relație nu beneficiază de o reglementare juridică specifică în dreptul românesc.

Persoanele care trăiesc în concubinaj nu au aceleași drepturi și obligații ca și persoanele căsătorite, iar bunurile dobândite pe parcursul relației nu devin automat comune după o anumită perioadă.

Indiferent de forma pe care o îmbracă relația de cuplu, fie că este vorba de căsătorie sau concubinaj, este recomandat ca partenerii să se informeze cu privire la implicațiile juridice ale alegerii lor și să ia măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare