vineri, iunie 14, 2024

Contract de vânzare cumpărare auto 2024

Riscurile unui contract de vânzare cumpărare auto fără clauze specifice

Contractul de vânzare-cumpărare auto se supune regulilor reglementate de Codul Civil în materia contractului de vânzare-cumpărare. Acesta impune câteva condiții de valabilitate a contractului. În primul rând, doar persoanele cu capacitate deplină de exercițiu pot fi părți într-un astfel de contract. De asemenea, pentru a fi valabil, consimțământul părților trebuie să nu fie viciat. Introducerea unor clauze specifice cu privire la detaliile tranzacției poate preveni inducerea accidentală sau voită în eroare a părților. Părțile pot declara în contract că informațiile furnizate sunt reale (de exemplu, că detaliile tehnice ale mașinii sunt astfel cum le-a descris vânzătorul).

Întrebări frecvente despre un contract de vânzare cumpărare auto

Există o sumă minimă pentru un contract vânzare – cumpărare auto?

Nu există o sumă exactă stabilită care să reprezinte un plafon minim de preț pentru contractele de vânzare cumpărare auto. Reglementările prețului în materie de contracte de vânzare-cumpărare se regăsesc în Codul Civil la articolul 1660 ”(1) Preţul constă într-o sumă de bani. (2) Acesta trebuie să fie serios şi determinat sau cel puţin determinabil.” Așadar, nu există un minim concret, însă este necesar ca prețul să fie unul serios și determinabil. Condiția de preț serios se referă la faptul că prețul trebuie să fie în acord cu piața bunurilor de același gen (în cazul de față, mașini de aceeași marcă, din același an etc.).

Determinabilitatea prețului se referă la felul în care acesta este stipulat în contract. Preț determinat înseamnă menționarea sumei exacte ce trebuie plătită de către cumpărător. Prețul determinabil există atunci când în contract nu se prevede o sumă exactă, ci un mod de calcul pe care părțile să îl respecte în momentul în care se va efectua plata.

Aceste condiții există pentru protecția părților, dar și pentru împiedicarea eludării legislației în ceea ce privește încheierea contractelor.

În câte exemplare se întocmește un contract de vanzare-cumparare auto?

Pentru a se asigura îndeplinirea completă și corectă a întregii proceduri de achiziție a unui autovehicul, contractul de vânzare cumpărare se va încheia în 5 exemplare care vor fi repartizate după cum urmează:

1 exemplar rămâne la vânzător;

1 exemplar rămâne la cumpărător;

1 exemplar se depune la organul fiscal pe numele vânzătorului;

1 exemplar se depune la organul fiscal pe numele cumpărătorului;

1 exemplar se depune la Serviciul de Înmatriculări. Acesta va conține și numărul de înregistrare în Registrul de evidență a mijloacelor de transport care este însemnat în susul paginii de organul fiscal.

Cât este valabil un contract de vânzare-cumpărare auto?

Contractul de vânzare-cumpărare nu are termen de valabilitate. În măsura în care contractul a fost încheiat în mod legal cu respectarea condițiilor de valabilitate prevăzute de legea în vigoare, efectele acestuia (transferul dreptului de proprietate asupra automobilului, respectiv asupra sumei de bani care reprezintă prețul) sunt definitive.

 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare