vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Contractul de comodat se înregistrează la ANAF?

Ce este contractul de comodat?

Contractul de comodat este reglementat sub denumirea de împrumut de folosință de dispozițiile art. 2146 și următoarele din Codul Civil. În conformitate cu  art. 2146 din C.civ.: „Împrumutul de folosință este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părţi, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp.”

Altfel spus, contractul de comodat este acel contract prin care persoana care împrumută un bun mobil sau imobil (comodantul), oferă unei alte persoane (comodatar), pe o perioadă determinată de timp, un anumit bun. 

Persoana care va beneficia de bunul respectiv, are obligația, să restituie bunul în aceeași stare în care a fost primit. În acest sens, comodatarul este ţinut să păzească şi să conserve bunul împrumutat cu prudenţa şi diligenţa unui bun proprietar.

În egală măsură, acesta nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinaţia acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului și nu poate permite unui terţ să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.

Prin urmare, contractul de comodat este utilizat pentru transmiterea gratuită a folosinței asupra unor bunuri unei persoane fizice sau juridice, comodantul păstrând calitatea de proprietar. 

În funcție de tipul bunurilor împrumutate, există 3 tipuri de contracte de comodat,  respectiv:

  • contracte de comodat pentru bunuri imobile;
  • contracte de comodat pentru bunuri mobile;
  • contracte de comodat pentru autovehicule. 

Contractul de comodat pentru bunuri mobile se utilizează în momentul în care o persoană fizică sau juridică dorește să îi acorde în mod gratuit, unei alte persoane fizice sau unei persoane juridice, bunuri precum: electrocasnice, mobilier, echipamente electronice etc. 

Contractul de împrumut de folosință pentru bunurile imobile este utilizat când o persoană fizică sau o societate acordă cu titlu gratuit, unei alte părți, bunuri imobile cum ar fi, spațiile de lucru, apartamente, case etc. 

Contractul de comodat auto este folosit când persoana fizică sau juridică îi oferă unei alte părți, în mod gratuit, capacitatea de a utiliza bunuri auto, precum, autoturisme, utilaje, camioane, etc. 

Contractul de comodat se înregistrează la ANAF?

Începând cu anul 2023, conform punctului 50 din O.G. nr 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: „persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.”

Cu alte cuvinte, obligația de înregistrare la ANAF, prevăzută de dispozițiile legale antecitate este impusă numai persoanelor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor. 

Însă, contractul de comodat se încheie cu titlu gratuit, iar comodantul nu obține venituri din cedarea folosinței asupra bunurilor din patrimoniul personal. Prin urmare, nu există o obligație în sarcina acestuia de a înregistra contractul de comodat la ANAF. 

Impozit contract de comodat

Având în vedere faptul că, astfel cum am menționat supra, datorită faptului că este un contract cu titlu gratuit, contractul de comodat nu se înregistrează la ANAF, în cazul acestuia nu se percep impozite și taxe. Așadar, conform legislației în vigoare, nici persoana care împrumută bunul (comodantul), nici comodatarul nu vor plăti pentru acest tip de contract, impozite sau alte taxe aferente care merg către stat. 

Însă, deși nu există obligația vreuneia dintre părțile contractului de comodat de a achita impozite și taxe pentru acesta, totuși, legea impune o serie de obligații referitoare la cheltuielile generate de utilizarea bunului împrumutat, în sarcina comodatarului. Astfel,  comodatarul are obligația să suporte cheltuielile care trebuie realizate pentru folosirea bunului. 

Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util.

Contract de comodat între persoane fizice

În conformitate cu art. 2147 din Codul Civil: „Dacă nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoană care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant.” 

Astfel, chiar dacă este vorba de persoane fizice sau juridice, există posibilitatea de a încheia un contract de comodat, atâta timp cât persoana care dorește să utilizeze bunul nu are vreo interdicție în acest sens, stabilită prin lege sau prin contract.  

Indiferent dacă este vorba despre un contract de comodat încheiat între persoane fizice, respectiv între o persoană fizică și una juridică, contractul de comodat trebuie să conțină, în principiu, următoarele elemente:

  • datele de identificare ale părților; 
  • obiectul contractului; 
  • durata contractului; 
  • drepturile și obligațiile părților; 
  • clauze privind încetarea contractului;
  • clauze privind soluționarea eventualelor litigii.
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...