vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Diferența dintre pașaportul simplu electronic și simplu temporar

Ce înseamnă pașaport simplu electronic?

Pașaportul simplu electronic este un document de călătorie biometric emis de autoritățile române, care permite titularului să călătorească internațional. Acest tip de pașaport conține un cip electronic care stochează date biometrice ale titularului, precum fotografia digitală, amprentele și semnătura digitală. Aceste caracteristici îl fac dificil de falsificat și contribuie la securitatea documentului.

pașaport

Conform Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, pașaportul simplu electronic este emis la cererea cetățenilor români care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și nu se află în situații de suspendare a dreptului de a călători în străinătate. Cererile pentru eliberarea acestui tip de pașaport trebuie depuse personal de către solicitanți, fie în țară la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, fie în străinătate la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Ce înseamnă pașaport simplu temporar?

Pașaportul simplu temporar este un document de călătorie emis în situații de urgență sau când emiterea unui pașaport simplu electronic nu este posibilă într-un termen scurt. Acesta nu conține cip electronic și, prin urmare, nu beneficiază de aceleași caracteristici biometrice avansate.

Conform articolului 17^1 din Legea nr. 248/2005, pașaportul simplu temporar se eliberează în următoarele cazuri:

  • când minorul trebuie să se deplaseze în străinătate pentru studii, concursuri oficiale sau tratament medical urgent.
  • cetățenilor români aflați în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile și care declară că este necesar și urgent să-și continue călătoria sau să-și reglementeze șederea în străinătate.
  • în alte situații obiective și urgente în care este necesară prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea unui pașaport simplu electronic.

Valabilitate pașaport simplu temporar

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate mai scurtă comparativ cu pașaportul simplu electronic. În mod obișnuit, acest tip de pașaport este valabil pentru o perioadă de până la un an, în funcție de circumstanțele specifice și necesitățile titularului.

Conform legislației, pașaportul simplu temporar este emis în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, ceea ce îl face o soluție rapidă pentru situațiile de urgență. De asemenea, situațiile care justifică eliberarea unui pașaport simplu temporar trebuie dovedite prin documente relevante, cum ar fi cele emise de instituțiile de învățământ, concursuri oficiale sau autoritățile medicale.

Valabilitate pașaport simplu electronic

Pașaportul simplu electronic are o valabilitate mai mare decât cel temporar, fiind de 10 ani pentru persoanele adulte (peste 18 ani), 5 ani pentru minorii cu vârste între 12 și 18 ani și 3 ani pentru minorii sub 12 ani.

Acesta poate fi reînnoit înainte de expirarea valabilității, dar nu mai devreme de 6 luni înainte de expirare, pentru a asigura continuitatea documentului de călătorie. Pașaportul simplu electronic trebuie de asemenea returnat autorităților competente după expirarea valabilității sau în cazul emiterii unui nou pașaport.

Diferența dintre pașaport simplu electronic și simplu temporar

Pașaportul simplu electronic conține un cip biometric, ceea ce îl face mai sigur și mai dificil de falsificat comparativ cu pașaportul simplu temporar, care nu include un astfel de cip. Cipul biometric din pașaportul simplu electronic stochează informații detaliate și securizate, cum ar fi fotografia digitală, amprentele și semnătura digitală a titularului.

Pașaportul simplu electronic are o durată de valabilitate mai mare (10 ani pentru adulți), în timp ce pașaportul simplu temporar este valabil pentru o perioadă de până la un an. Această diferență este semnificativă, deoarece valabilitatea extinsă a pașaportului simplu electronic oferă mai multă flexibilitate și reduce frecvența reînnoirilor necesare.

Procedura de emitere pentru pașaportul simplu electronic este mai detaliată și poate dura mai mult timp comparativ cu cea pentru pașaportul simplu temporar. Pașaportul simplu electronic necesită prezența personală a solicitantului pentru prelevarea datelor biometrice, în timp ce pașaportul simplu temporar poate fi emis rapid, în maxim 3 zile lucrătoare, pentru a răspunde unor situații de urgență.

Pașaportul simplu electronic este destinat utilizării pe termen lung și este adecvat pentru călătoriile obișnuite internaționale. În contrast, pașaportul simplu temporar este destinat pentru situații de urgență sau când emiterea unui pașaport simplu electronic nu este posibilă într-un timp scurt. Exemplele includ cazuri în care cetățenii români se află în străinătate și și-au pierdut documentele de călătorie sau au nevoie urgentă de un document pentru a continua o călătorie importantă.

În concluzie, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar sunt documente de călătorie esențiale, fiecare având propriile avantaje și utilizări specifice. Pașaportul simplu electronic oferă o durată de valabilitate mai mare și caracteristici de securitate avansate, fiind ideal pentru utilizarea pe termen lung. Pașaportul simplu temporar, pe de altă parte, este conceput pentru situații de urgență și poate fi emis rapid, oferind o soluție temporară până la emiterea unui pașaport simplu electronic.

Cunoașterea diferențelor dintre aceste două tipuri de pașapoarte și a prevederilor legale relevante este fundamentală pentru cetățenii români care intenționează să călătorească internațional, asigurându-se astfel că sunt pregătiți pentru orice situație care ar putea apărea.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...