joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Ieșire din țară minor peste 16 ani

În contextul noilor reglementări impuse de aderarea României la spațiul Schengen, minorii de peste 16 ani au posibilitatea de a călători singuri, respectând anumite condiții legale și procedurale.

Alinierea legislației naționale la acquis-ul Schengen simplifică procesul de călătorie pentru aceștia, eliminând controalele la frontierele interne aeriene și maritime.

Astfel, este important să se clarifice condițiile în care minorii români cu vârsta de peste 16 ani pot ieși din țară, fie că sunt însoțiți sau nu de o persoană adultă, conform legislației în vigoare.

Turist in aeroport

Minorul de peste 16 ani poate călători singur?

Conform art. 2, alin. (3) din Legea nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii români care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți în următoarele condiții:

  1. cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi.
  2. fără acordul părinților ori al reprezentanților legali, dacă aceștia au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.

Potrivit art. 30, alin (1^1) din aceeași lege, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani și este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate sau cărți electronice de identitate, poate călători neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație consimțământ plecare minor dată în fața notarului public, după caz, de către:

  • ambii părinți;
  • părintele căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă;
  • părintele care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
  • părintele supraviețuitor sau
  • de către reprezentantul său legal.

Declarația trebuie să fie autentificată în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine.

Declarația trebuie să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către minor, neînsoțit.

Dacă îndeplinesc condițiile prevăzute mai sus, cetățenii minori pot ieși din România către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, denumite în continuare state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă.

Este important de menționat că pentru a se asigură ca minorii români care călătoresc singuri îndeplinesc condițiile prevăzute mai sus din România către state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, organele poliției de frontieră pot efectua verificări nesistematice în porturi, aeroporturi, aerodromuri și heliporturi.

În situația în care organele poliției de frontieră constată ca nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de prezenta lege pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia.

Mai mult, valabilitatea acordului cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate nu poate depăși 3 ani de la data autentificării declarației.

Acte necesare ieșire din țară minor peste 16 ani

Pentru ca un minor de peste 16 ani să poată călători singur în afara țării, este necesar să prezinte următoarele documente:

  • document de călătorie. Pașaport individual sau carte de identitate, după caz. Aceste documente trebuie să fie valabile pe perioada călătoriei.
  • declarația de acord a părinților/reprezentanților legali. Aceasta trebuie autentificată în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În vedere autentificării declarației vor putea fi solicitate, în funcție de particularitățile fiecărui caz și următoarele documente: certificat de naștere minor, certificat de căsătorie, certificat de deces ori hotărâre judecătorească.

  • dovada domiciliului sau reședinței. În cazul în care minorul călătorește fără acordul părinților/reprezentanților legali, trebuie să prezinte dovezi privind domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.

Astfel, cadrul legislativ actual permite minorilor de peste 16 ani să călătorească singuri, însă cu respectarea unor condiții stricte care includ obținerea acordului părinților sau reprezentanților legali, autentificarea declarațiilor necesare și prezentarea documentelor corespunzătoare.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...