vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

În cât timp se eliberează buletinul?

În sensul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 care reglementează condiţiile şi documentele necesare eliberării actelor de identitate, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Buletinul (cartea de identitate) este eliberat de către instituțiile competente în momentul în care o persoanelor cetățeni români de la împlinirea vârstei de 14 ani. Astfel, cu ajutorul acestui act de identitate, se atestă identitatea beneficiarului, adresa de domiciliu/adresa de reședință și alte date ale persoanei. 

În acest caz, solicitanții care au vârsta de sub 18 ani, trebuie să fie însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal. În ceea ce privește un buletin al cărui termen de valabilitate nu mai este valabil, acesta poate fi schimbat cu cel mult 180 de zile înainte de termenul expirării acestuia.

Actele de identitate provizorii sunt eliberate doar în momentul în care solicitantul nu deține la momentul respectiv toate documentele necesare pentru eliberarea buletinului și în cazul persoanelor domiciliate în străinătate, dar care locuiesc pe o perioadă determinată / temporară în România.

Valabilitatea cărții de identitate diferă în funcție de vârsta la care este eliberată, aceasta fiind:

 • de 4 ani – pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani
 • de 7 ani – pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 ani
 • de 10 ani – după ce persoana a împlinit 25 de ani
 • permanent – acest caz este valabil pentru persoanele care au împlinit 55 ani;

Pentru a intra în posesia actelor de identitate, solicitanții trebuie să-și depună cererea, împreună cu documentele necesare la serviciul comunitar de evidență a persoanelor din localitatea unde aceștia au domiciliul / reședința.

Prin urmare, printre documentele necesare pentru eliberarea buletinului se regăsesc:

 • document tip cerere;
 • actul de identitate – buletinul valabil rămâne la deținător până în ziua când primește noul document de identitate;
 • certificatul de naștere – în original și copie;
 • certificat de căsătorie – în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului / soției care supraviețuiește;
 • certificat de divorț – original și copie;
 • documentul care demonstrează domiciliul actual – original și copie;
 • chitanța care reprezintă valoarea cărții de identitate – 7 lei;

Totuși există și cazuri în care o persoană care deține deja o carte de identitate, solicită eliberarea unui nou document de acest tip. Astfel, eliberarea unui buletin nou se solicită, în principiu, în următoarele situații:

 • dacă acesta a expirat;
 • dacă persoana respectivă și-a modificat numele sau prenumele, numele părinților, locul nașterii sau data;
 • în cazul schimbării domiciliului;
 • dacă buletinul a fost deteriorat;
 • în cazul pierderii / furtului / distrugerii cărții de identitate; 
 • dacă poza din buletin nu mai corespunde cu aspectul fizic al persoanei;
 • dacă există o schimbare a sexului persoanei;
 • în cazul în care actul de identitate a fost anulat;
 • dacă este schimbat CNP-ul;
 • pentru preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit dar sunt valabile.

În situaţia în care solicitantul nu este titularul dreptului de proprietate asupra imobilului unde locuiește sau urmează să locuiască, este necesară prezența găzduitorului (proprietarul spaţiului de locuit) care va prezenta actul de proprietate, actul de identitate și declarația de primire în spaţiu.  

În ipoteza în care, din motive obiective, găzduitorul nu se poate prezenta la momentul depunerii cererii de către solicitant, declarația de primire în spațiu, poate fi dată cu cel mult 90 de zile înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate, fie în faţa polițistului din structurile teritoriale ale Poliţiei Române, fie în fața unui notar.

În contextul în care declarația se face de către o persoană aflată în străinătate, aceasta trebuie dată cu cel mult 6 luni înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate:

 • la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate;
 • la autorităţile străine competente (în acest caz, declaraţia de primire în spaţiu va fi prezentată tradusă, legalizată şi apostilată – unde este cazul).

Conform legislației în vigoare, termenul în care instituția competentă este obligată să răspundă la cererea depusă de către solicitant pentru eliberarea cărții de identitate este de până la 30 de zile, din momentul în care a fost înregistrată cererea la serviciul comunitar de evidență a persoanelor. 

Totuși, dacă există o situație deosebită, termenul se poate prelungi până la 15 zile, de către directorul S.P.C.L.E.P. Este important de menționat că, actele necesare pentru eliberare se depun personal și că  buletinul este eliberat doar solicitantului sau unei alte persoane, însă numai pe baza unei procuri speciale.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...