vineri, iulie 12, 2024

În cât timp se eliberează certificatul de naștere pierdut?

Certificatul de naștere este un document oficial care atestă și conține informații despre nașterea unei persoane (data și locul nașterii, numele părinților). Acest act este indispensabil în numeroase situații din viața de zi cu zi, precum înscrierea la școală, încheierea căsătoriei, obținerea actelor de identitate, a pașaportului, a permisului de conducere sau accesarea anumitor servicii medicale.

Din păcate, există situații în care certificatul de naștere poate fi pierdut, deteriorat sau distrus. În aceste cazuri, este important să cunoaștem procedura de urmat pentru a obține un duplicat al acestui document oficial și, mai ales, cât timp durează acest proces.

Certificat de naștere
Foto: Instagram

Pașii pentru solicitarea duplicatului certificatului de naștere

Atunci când vă confruntați cu pierderea sau deteriorarea certificatului de naștere, primul pas este să depuneți o cerere pentru eliberarea unui duplicat. Această cerere trebuie adresată Serviciului de Stare Civilă din cadrul primăriei în a cărei rază teritorială a fost înregistrată nașterea sau din cadrul primăriei de domiciliu a solicitantului. Pentru a depune cererea, sunt necesare următoarele documente:

  • Actul de identitate al solicitantului. Acest document este necesar pentru a verifica identitatea persoanei care solicită duplicatul și pentru a stabili calitatea acesteia (titular, părinte, reprezentant legal etc).
  • Dovada achitării taxei de eliberare a duplicatului. Această dovadă poate fi reprezentată de o chitanță sau de un ordin de plată, în funcție de modalitatea de plată acceptată de primăria respectivă. Cuantumul taxei este stabilit de fiecare consiliu local.
  • Declarația de pierdere/deteriorare a certificatului de naștere. Acest document trebuie completat și semnat de către solicitant și conține informații despre împrejurările în care a fost pierdut sau deteriorat certificatul de naștere original.

Cererea poate fi depusă personal de către solicitant sau prin intermediul unui împuternicit cu procură specială autentificată la notar.

Termenul legal de eliberare a duplicatului

Potrivit dispozițiilor legale aplicabile în materie, autoritatea competentă are obligația de a elibera duplicatul certificatului de naștere în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

Cu toate acestea, în practică, multe primării reușesc să elibereze duplicatul certificatului de naștere într-un interval de timp mai scurt, cuprins între 1 și 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Durata efectivă de procesare a cererii depinde de mai mulți factori, precum volumul de muncă al Serviciului de Stare Civilă, complexitatea cazului sau necesitatea verificării și transmiterii datelor între diferite primării (în cazul în care nașterea a fost înregistrată în altă localitate decât cea de domiciliu a solicitantului).

Pentru a evita întârzierile și a asigura un proces cât mai eficient, este recomandat să vă asigurați că depuneți cererea însoțită de toate documentele necesare și că achitați taxele corespunzătoare.

Pentru a vă asigura că cererea dumneavoastră este însoțită de toate documentele necesare nu ezitați să contactați Serviciul de Stare Civilă pentru informații suplimentare și asistență.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare