vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Încuviințarea executării silite

Ce înseamnă încuviințarea executării silite?

Încuviințarea executării silite este una dintre etapele procedurii de executare silită. Aceasta este îndeplinită de către instanță și are rolul de a asigura faptul că procedura executării poate începe în mod legal.

Executarea silită presupune obligarea debitorului prin forța publică – prin intermediul executorului judecătoresc, la îndeplinirea obligațiilor pe care acesta le are față de creditor. 

Executarea silită se poate realiza în diverse modalități, conform art. 624 C. proc. civ.Executarea silită se efectuează prin:

  1. urmărirea bunurilor mobile şi imobile ale debitorului sau aparţinând terţilor ţinuţi să răspundă, în condiţiile legii, pentru obligaţiile debitorului, în scopul îndestulării creditorilor;
  2. predarea către creditor a bunurilor, prevăzute în titlul executoriu, ce sunt deţinute fără drept de debitor;
  3. alte măsuri prevăzute de lege.

Procedura executării silite – sesizarea organului de executare

În momentul în care creditorul dorește să execute silit debitorul rău platnic, va formula o cerere de executare pe care o adresează executorului judecătoresc din circumscripția Curții de Apel în a cărei rază teritorială se află domiciliul debitorul sau, după caz, al creditorului.

Cererea de executare trebuie să fie însoțită de titlul executoriu în baza căruia se cere executarea silită a obligației. Odată ce executorul judecătoresc primește cererea de la creditor, acesta are posibilitatea de a o respinge sau de a o accepta. Executorul judecătoresc poate respinge cererea de executare în măsura în care aceasta are vicii evidente cum ar fi lipsa titlului executoriu, a semnăturii sau a elementelor prevăzute de art. 664 C. proc. civ. Dacă cererea formulată de creditor nu prezintă nereguli de formă sau de conținut, executorul judecătoresc va înregistra cererea și va proceda la îndeplinirea următoarelor etape prevăzute de Codul de procedură civilă. 

Încuviințarea executării silite NCPC

ciocan judecătoresc

Următoarea etapă este înregistrarea cererii de încuviințare a executării silite la instanța de executare. Conform art. 666 C. proc. civ., în termen de 3 zile de la data înregistrării cererii de executare silită formulată de creditor, executorul judecătoresc va solicita încuviințarea executării silite de la judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul debitorului. Dacă domiciliul debitorului nu este în țară, cererea se va introduce la judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul creditorului, iar dacă nici acesta nu se află în țară, atunci la judecătoria în a cărei circumscripție se află sediul executorului judecătoresc.

Cererea de încuviințare a executării silite va fi însoțită de următoarele acte:

  • cererea creditorului, în copie certificată de executorul judecătoresc,
  • titlul executoriu,
  • încheierea prin care executorul judecătoresc a dispus înregistrarea cererii și
  • dovada achitării taxei de timbru – taxa de timbru pentru cererea de încuviințare a executării silite este 20 de lei. 

Prealabil încuviințării executării silite instanța va verifica dacă toate documentele amintite sunt depuse în forma și condițiile prevăzute de lege. Dacă titlul executoriu nu îndeplinește condițiile cerute de lege, instanța va respinge cererea pentru unul dintre motivele enumerate la art. 666 alin. (5) din Codul de procedură civilă.

Cererea de încuviințare se judecă în termen de 7 zile de la înregistrarea acesteia (cu posibilitate de întârziere de maximum 48 de ore) fără citarea părților. Hotărârea instanței care respinge cererea de încuviințare poate fi atacată în apel de către creditor în termen de 15 zile.

Odată primită încuviințarea, executorul judecătoresc îl înștiințează pe debitor cu privire la începerea executării silite, comunicându-i somația însoțită de o copie a încheierii de încuviințare a executării silite și a titlului executoriu. 

În continuare, executorul judecătoresc va începe procedura propriu-zisă a executării silite așa cum este prevăzută de Codul de procedură civilă.

Debitorul poate face contestație la executare începând cu acest moment. În măsura în care această contestație este admisă, instanța va anula sau îndrepta titlul executoriu sau, după caz, va dispune anularea sau încetarea executării silite.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...