joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Intabulare casă fără acte

Intabularea reprezintă înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra unui imobil, precum și a altor drepturi reale (superficie, uzufruct, servituți etc.). Acest demers este esențial pentru orice proprietar, întrucât doar prin intabulare dreptul său devine opozabil terților.

Dar ce se întâmplă când o persoană deține o casă pentru care nu are acte de proprietate? Este posibilă intabularea unei case fără acte și, dacă da, care este procedura de urmat?

vânzare casă

Necesitatea actelor de proprietate pentru intabulare

În principiu, pentru a putea intabula un imobil în cartea funciară, proprietarul trebuie să dețină un act translativ sau constitutiv de proprietate, precum contractul de vânzare-cumpărare, contractul de donație, certificatul de moștenitor, titlul de proprietate, convenția de partaj etc.

Actul de proprietate face dovada modului de dobândire a imobilului și stă la baza înscrierii dreptului în cartea funciară. Fără un asemenea act, dreptul de proprietate nu poate fi înscris în registrul de publicitate imobiliară, iar proprietarul nu va putea dispune liber de imobil (nu-l va putea vinde, dona, ipoteca etc.).

Conform dispozițiilor art. 37 alin. (1) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizației de construire, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, precum și a celorlalte dispoziții legale în materie și a unei documentații cadastrale.

Pentru a putea intabula o casă pentru care nu dețin acte de proprietate, posesorii au la dispoziție două proceduri: intabularea în temeiul certificatului de atestare fiscală și uzucapiunea (prescripția achizitivă).

  1. Certificatul de atestare fiscală.

Conform art. 37 alin. (2) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare dreptul de proprietate asupra construcțiilor realizate înainte de 1 august 2001 se intabulează în baza certificatului de atestare fiscală, care cuprinde suprafața reală a construcției și a terenului aferent, emis de autoritatea administrației publice locale în a cărei rază se află situată construcția, precum și a documentației cadastrale întocmite în acest scop.

  1. Uzucapiunea (prescripția achizitivă).

O altă procedură prin care posesorul unei case fără acte poate dobândi un titlu de proprietate în vederea intabulării este uzucapiunea. Uzucapiunea este un mod originar de dobândire a dreptului de proprietate prin exercitarea posesiei asupra unui bun imobil, sub nume de proprietar, publică și neîntreruptă, pe durata termenului legal de prescripție. Mai multe detalii despre uzucapiune găsiți în următorul articol: Uzucapiune – ce înseamnă și care sunt actele necesare?.

Astfel, deși în principiu intabularea unei case în cartea funciară nu se poate face fără acte de proprietate, legislația oferă anumite soluții pentru deținătorii de imobile care nu posedă asemenea acte.

Certificatul de atestare fiscală eliberat de către primărie ori constatarea uzucapiunii de către instanța de judecată sunt modalități de a obține un titlu de proprietate în vederea intabulării ulterioare.

Important este ca deținătorul casei fără acte să acționeze cu promptitudine pentru intrarea în legalitate, să adune toate probele și înscrisurile necesare și să apeleze la procedura cea mai potrivită situației sale concrete. Odată intrat în posesia unui act de proprietate și înscris în cartea funciară, el va putea beneficia din plin de toate prerogativele conferite de dreptul de proprietate.

Nu în ultimul rând, în vederea pregătirii dosarului pentru intabularea unei construcții vă recomandăm să vă adresați în prealabil Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară – Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară competent pentru a vă comunica cu exactitate documentele necesar a fi obținute în vederea intabulării construcției.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...