vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

La ce distanță de stâlpul de înaltă tensiune se poate construi?

Construcția unei clădiri în apropierea unei rețele electrice de distribuție trebuie să respecte prevederile legale în vigoare pentru a asigura siguranța și protecția atât a persoanelor, cât și a rețelei electrice.

Conform articolului 49, alineatul (1), litera a) din Legea nr. 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale, este interzisă efectuarea de construcții de orice fel în zona de siguranță a rețelelor electrice de distribuție, fără avizul de amplasament al operatorului de distribuție și/sau fără respectarea condițiilor și limitărilor prevăzute în acesta.

Avizul de amplasament reprezintă răspunsul scris al operatorului de rețea cu privire la amplasarea unei construcții față de liniile electrice ale operatorului. Acest aviz este obligatoriu pentru orice construcție nouă care ar putea afecta zona de siguranță și protecție a rețelelor electrice de distribuție.

Pentru a obține avizul de amplasament, solicitantul trebuie să depună următoarele documente:

  • Cerere pentru obținerea avizului de amplasament;
  • Act de proprietate;
  • Certificatul de urbanism;
  • Plan de situație la scară de maxim 1:500, anexă la certificatul de urbanism;
  • Plan de încadrare în zonă la scară de maxim 1:5000, în 2 exemplare, „Vizat spre Neschimbare” de comisia de urbanism;
  • Copia actului de identitate al proprietarului;
  • Copie după chitanța care atestă plata contravalorii tarifului pentru emiterea avizului de amplasament.

Distanța minimă la care se poate construi față de un stâlp de înaltă tensiune variază în funcție de tensiunea liniei electrice și de tipul construcției. Aceste distanțe sunt stabilite prin norme tehnice specifice și pot fi precizate în avizul de amplasament emis de operatorul de distribuție.

Este important ca orice persoană care dorește să construiască în apropierea unei rețele electrice de distribuție să solicite avizul de amplasament și să respecte condițiile impuse de acesta. Nerespectarea prevederilor legale poate duce la sancțiuni și poate pune în pericol siguranța persoanelor și a bunurilor, precum și funcționarea corespunzătoare a rețelei electrice.

Este important ca orice persoană care dorește să construiască în apropierea unei rețele electrice de distribuție să solicite avizul de amplasament și să respecte condițiile impuse de acesta. Nerespectarea prevederilor legale poate duce la sancțiuni și poate pune în pericol siguranța persoanelor și a bunurilor, precum și funcționarea corespunzătoare a rețelei electrice.

În concluzie, pentru a construi în apropierea unui stâlp de înaltă tensiune, este obligatoriu să obțineți avizul de amplasament de la operatorul de distribuție și să respectați distanțele minime stabilite de acesta, în conformitate cu normele tehnice aplicabile.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,729FaniÎmi place
6,064CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...