vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Se poate construi cabană pe teren extravilan?

Construirea unei cabane pe teren extravilan este un subiect care necesită o analiză atentă a cadrului legal în vigoare. Legislația românească, în special Legea fondului funciar nr. 18/1991 și Regulamentul general de urbanism, impune restricții clare în ceea ce privește posibilitatea de a construi pe aceste terenuri. 

cabană în pădure

Extravilanul reprezintă teritoriul situat între limita intravilanului și limita administrativ-teritorială a unei unități de bază (municipiu, oraș, comună). Spre deosebire de intravilan, destinat construcțiilor și altor activități urbane, extravilanul include terenuri agricole, păduri, zone naturale protejate și alte teritorii de interes național. Reglementările stricte pentru extravilan au scopul de a proteja resursele naturale și de a preveni dezvoltarea necontrolată.

Construcțiile pe terenuri extravilane sunt în mare parte interzise conform articolului 92 din Legea 18/1991 a fondului funciar. Acest articol prevede că „amplasarea construcțiilor de orice fel, pe terenuri agricole din extravilan, pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, precum și pe cele plantate cu vii și livezi, parcuri naționale, rezervații, monumente, ansambluri arheologice și istorice, este interzisă.

Excepțiile Permise

Deși regula generală interzice construcțiile în extravilan, există anumite excepții specificate de lege. Articolul 92, alineatul (2) din Legea 18/1991, permite amplasarea unor construcții pe terenuri agricole din extravilan, dar acestea sunt limitate la:

  • proiecte publice și private care pot genera efecte poluante asupra mediului;
  • construcții care nu pot fi amplasate în intravilan, precum cariere, balastiere, gropi de împrumut, gropi de gunoi, refugii montane și refugii în caz de urgență;
  • construcții pentru protecția animalelor, agricole și/sau servicii conexe, cum ar fi depozite de îngrășăminte minerale, construcții de compostare, silozuri pentru furaje, magazii, șoproane, sere, solare, răsadnițe, ciupercării, și obiective specifice; producerii de energie electrică din surse regenerabile, exclusiv în scopul asigurării energiei pentru consumul propriu al exploatației;

Astfel, conform reglementărilor legale actuale, construirea unei cabane pe teren extravilan nu este permisă în mod general. Cabanele nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate în articolul 92, alineatul (2) din Legea 18/1991. 

Aceste excepții sunt strict destinate construcțiilor necesare pentru proiecte de interes public, infrastructuri esențiale, activități agricole sau zootehnice, și alte scopuri similare. Cabanele, fiind construcții rezidențiale sau de recreere, nu se încadrează în aceste categorii și, prin urmare, nu sunt permise pe terenuri extravilane.

În concluzie, construirea unei cabane pe teren extravilan nu este permisă conform legislației românești actuale. Regula generală interzice construcțiile pe terenuri extravilane, cu excepția unor categorii clar definite de lege. Cabanele nu se încadrează în aceste excepții și, prin urmare, nu pot fi construite pe terenuri extravilane.

Întrebarea „Se poate construi cabană pe teren extravilan?” are un răspuns clar și simplu: nu, nu se poate, decât în condițiile strict prevăzute de lege, care exclud în mod expres construcțiile de tip rezidențial sau de recreere precum cabanele. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...