joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Se poate construi pe teren intravilan arabil?

Construirea pe un teren arabil intravilan este o întrebare frecventă în contextul dezvoltării urbane și a utilizării eficiente a terenurilor disponibile în interiorul localităților. Terenurile intravilane arabile, deși destinate în principal agriculturii, se află în interiorul perimetrului urban, ceea ce le conferă un potențial ridicat pentru dezvoltări non-agricole. În acest articol vom analiza posibilitatea de a construi pe aceste terenuri, având în vedere reglementările legale și condițiile specifice.

Ce este terenul intravilan arabil?

Terenul intravilan arabil reprezintă o categorie specifică de teren situat în interiorul perimetrului unei localități, care este destinat în principal pentru activități agricole.

Acest tip de teren se află în zona intravilană a unei localități, ceea ce înseamnă că este înconjurat de alte proprietăți cu destinație rezidențială, comercială, industrială sau de altă natură.

Cu toate acestea, spre deosebire de terenurile exclusiv agricole aflate în extravilan, terenurile intravilane arabile au potențial de conversie pentru utilizări non-agricole, datorită localizării lor în perimetrul urban.

Se poate construi pe terenul intravilan arabil?

Construirea pe terenuri intravilane arabile este permisă, dar supusă unor reglementări și condiții specifice. Conform legislației în vigoare, există anumite dispoziții care trebuie respectate pentru autorizarea executării construcțiilor pe aceste terenuri.

Astfel, potrivit art. 4 din Regulamentul general de urbanism, autorizarea executării construcțiilor pe terenurile agricole din intravilan este permisă pentru toate tipurile de construcții și amenajări specifice localităților. Aceasta include construcții rezidențiale, comerciale, industriale și alte tipuri de amenajări. Totuși, pentru a obține autorizația de construire, este necesar să se respecte condițiile impuse de lege și de regulamentul local de urbanism.

Autorizarea executării construcțiilor pe terenurile agricole din intravilan trebuie realizată cu respectarea normelor stabilite de consiliile locale pentru ocuparea rațională a terenurilor și pentru realizarea anumitor obiective specifice. Aceste obiective includ:

  • completarea zonelor centrale. Potrivit condițiilor urbanistice specifice impuse de caracterul zonei, având prioritate instituțiile publice și serviciile de interes general. Aceasta înseamnă că în zonele centrale ale localităților, construcțiile trebuie să se integreze armonios în peisajul urban existent și să răspundă necesităților comunității.
  • valorificarea terenurilor din zonele echipate cu rețele tehnico-edilitare. Terenurile situate în zone deja dotate cu infrastructură tehnico-edilitară (apă, canalizare, electricitate, gaze) trebuie să fie utilizate eficient pentru a maximiza beneficiile infrastructurii existente.
  • amplasarea construcțiilor în ansambluri compacte. Construcțiile și amenajările trebuie realizate în ansambluri compacte pentru a asigura o dezvoltare urbanistică coerentă și bine organizată.

Prin autorizația de construire, terenurile agricole din intravilan se scot din circuitul agricol, temporar sau definitiv, conform legii. Acest proces implică o serie de pași administrativi și legali prin care terenul își schimbă destinația din agricolă în construibilă. Procedura include obținerea unor avize și aprobări specifice, care variază în funcție de tipul și amplasarea construcției propuse.

Concluzionând, construirea pe terenurile intravilane arabile este posibilă, dar necesită respectarea unor reglementări stricte și obținerea autorizațiilor necesare. Autoritățile locale joacă un rol important în acest proces, stabilind normele pentru o ocupare rațională și eficientă a terenurilor.

Prin respectarea acestor reglementări, se asigură că dezvoltarea urbanistică este bine planificată și integrată în contextul local. Scoaterea terenurilor din circuitul agricol este un pas indispensabil în acest proces, asigurând tranziția adecvată de la utilizarea agricolă la cea construibilă.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...