joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Succesiunea după 20 de ani

Prin dezbaterea și soluționarea procedurii succesorale are loc transferul patrimoniului unei persoane decedate către moștenitorii săi (legali sau testamentari). Acest patrimoniu cuprinde totalitatea bunurilor, drepturilor, datoriilor și obligațiilor pe care le deținea defunctul la momentul decesului. În mod obișnuit, procedura succesorală este inițiată de către moștenitori la scurt timp după deces, iar aceasta se finalizează, de regulă, în decurs de câteva luni prin emiterea certificatelor de moștenitor sau de legatar.

Cu toate acestea, pot apărea situații neobișnuite în care succesiunea unei persoane să fie deschisă sau redeschisă chiar și după două decenii de la deces. Aceste cazuri excepționale pot surveni din diverse motive. 

ciocan judecătoresc

Uneori, se pot descoperi bunuri necunoscute aparținând defunctului, care nu au fost incluse în masa succesorală inițială. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în cazul unor terenuri dobândite cu mult timp în urmă, dar neînregistrate corespunzător. În alte situații, poate fi descoperit un testament necunoscut la data dezbaterii inițiale a succesiunii, document care poate schimba radical distribuția moștenirii prin desemnarea unor noi moștenitori sau prin atribuirea specifică a anumitor bunuri.

Uneori, după mulți ani de la deces, se poate constata că certificatele de moștenitor eliberate inițial conțin erori sau sunt incomplete, omițând un moștenitor legitim. De asemenea, pot apărea situații în care, după împărțirea inițială a moștenirii, se descoperă că unul dintre cei care au acceptat succesiunea nu avea, de fapt, vocație succesorală, fie din cauza lipsei legăturilor de rudenie cu defunctul, fie din motive de nedemnitate succesorală.

Deschiderea sau redeschiderea unei succesiuni după 20 de ani de la deces reprezintă o situație juridică care necesită o analiză atentă și aprofundată. În astfel de cazuri, trebuie aplicate regulile de drept succesoral în vigoare la data decesului, ținând cont de termenele speciale de prescripție din acest domeniu. Pentru succesiunile deschise înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil (1 octombrie 2011), se vor aplica prevederile Vechiului Cod Civil de la 1864, chiar dacă dezbaterea sau redeschiderea succesiunii are loc în prezent. Acest aspect este extrem de important, deoarece cele două coduri prezintă diferențe semnificative în reglementarea unor aspecte succesorale.

Un element principal în soluționarea unei succesiuni după o perioadă atât de îndelungată este dovedirea acceptării acesteia în termenul de opțiune succesorală. 

Pentru a putea dezbate succesiunea, este imperativ ca cel puțin unul dintre moștenitori să fi acceptat succesiunea, fie expres, fie tacit, în termenul legal de opțiune succesorală de șase luni de la data decesului defunctului. Acceptarea succesiunii reprezintă manifestarea de voință a moștenitorului de a-și însuși patrimoniul lăsat de defunct, asumându-și toate drepturile și obligațiile aferente.

Acceptarea expresă a succesiunii se realizează atunci când succesibilul își asumă explicit titlul sau calitatea de moștenitor printr-un document oficial, fie acesta un înscris autentic notarial sau un act sub semnătură privată. Pe de altă parte, acceptarea tacită are loc atunci când moștenitorul întreprinde acțiuni care implică în mod clar intenția sa de a accepta succesiunea, cum ar fi plata datoriilor defunctului, încasarea unor creanțe ale succesiunii sau utilizarea bunurilor succesorale.

Este important de subliniat că acceptarea succesiunii, odată făcută, este definitivă și irevocabilă. Moștenitorul care a acceptat succesiunea nu mai poate reveni asupra deciziei sale. Dovada acceptării poate fi făcută prin orice mijloc probatoriu admis de lege, iar sarcina probei revine persoanei care invocă acceptarea, de obicei moștenitorul care solicită deschiderea sau redeschiderea succesiunii după atât de mult timp.

Deși acceptarea succesiunii trebuie să aibă loc în termenul legal de opțiune succesorală, dovada acestei acceptări poate fi făcută oricând ulterior, nefiind supusă, în principiu, unui termen de prescripție. Acest aspect permite moștenitorilor să demonstreze acceptarea chiar și după două decenii de la data decesului defunctului.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...