vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Succesiunea după bunici

Dezbaterea succesiunii după bunici implică transferul patrimoniului bunicilor decedați către nepoți și alți moștenitori legali, fiind reglementat în principal de prevederile Cărții a IV-a a Codului Civil, intitulată „Despre moștenire și liberalități”. 

În cadrul succesiunii după bunici, nepoții pot avea o poziție juridică particulară, putând veni la moștenire fie prin reprezentare succesorală, fie în nume propriu. Reprezentarea succesorală este un mecanism juridic care permite nepoților să vină la moștenirea bunicilor în locul părintelui lor predecedat sau nedemn de a moșteni. Acest principiu operează în infinit în linie dreaptă descendentă și permite reprezentanților să preia drepturile și obligațiile reprezentatului. În practică, aceasta înseamnă că nepoții pot moșteni cota care ar fi revenit părintelui lor, chiar dacă acesta a decedat înaintea bunicilor sau este declarat nedemn de a moșteni.

Când vin la moștenire prin reprezentare, nepoții beneficiază de aceleași drepturi succesorale pe care le-ar fi avut părintele lor. Acest lucru include dreptul la o parte din moștenire, precum și posibilitatea de a exercita drepturile succesorale chiar dacă au renunțat la moștenirea propriului părinte. Este important de menționat că, în cazul reprezentării, moștenirea se împarte pe tulpină, ceea ce înseamnă că descendenții unui copil predecedat împart între ei cota care ar fi revenit părintelui lor.

În situația în care nepoții vin la moștenire în nume propriu, acest lucru se întâmplă de obicei în lipsa altor moștenitori de rang preferabil. În astfel de cazuri, drepturile lor succesorale sunt directe și nu depind de drepturile succesorale ale părinților lor.

Un aspect important al succesiunii după bunici este posibilitatea concursului cu alți moștenitori. Nepoții pot veni în concurs cu bunicul supraviețuitor (soțul supraviețuitor al bunicului decedat), cu copiii bunicilor (unchii și mătușile nepoților) sau cu alți nepoți (veri). În aceste situații, stabilirea cotelor succesorale devine mai complexă și depinde de numărul și calitatea moștenitorilor care vin efectiv la moștenire.

Rezerva succesorală joacă un rol principal în protejarea drepturilor nepoților în succesiunea după bunici. Nepoții care vin la moștenire prin reprezentare beneficiază de rezerva succesorală a părintelui lor, care reprezintă o parte din moștenire de care bunicii nu pot dispune prin liberalități (donații sau testament). Această prevedere asigură că nepoții nu pot fi complet dezmoșteniți prin acte de dispoziție ale bunicilor.

În ceea ce privește acceptarea sau renunțarea la moștenire, nepoții, ca orice moștenitori, au la dispoziție un termen legal de un an de la data deschiderii succesiunii pentru a-și exprima opțiunea. Acceptarea poate fi expresă sau tacită, în timp ce renunțarea trebuie să fie expresă și se face prin declarație autentică notarială. 

Deși acest articol se concentrează în principal pe succesiunea legală, este important de menționat că drepturile nepoților pot fi influențate semnificativ de existența unui testament lăsat de bunici. Cu toate acestea, este important de reținut că testamentul nu poate încălca rezerva succesorală a moștenitorilor rezervatari, oferind astfel o protecție legală importantă nepoților.

De asemenea, este posibil ca defunctul să aibă toți copiii în viață, însă să dorească să îl gratifice pe unul dintre nepoții săi. În această ipoteză, defunctul va întocmi un testament prin care îl va institui pe nepot legatar. Dispozițiile testamentare trebuie să fie clare și se recomandă să se țină cont la întocmirea testamentului de rezerva succesorală ce se cuvine copiilor defunctului (adică acea parte din moștenire la care copiii defunctului au dreptul, chiar și împotriva voinței defunctului manifestată prin liberalități). 

Succesiunea după bunici poate implica diverse provocări și situații speciale. Pot apărea conflicte între nepoți și alți moștenitori, cum ar fi unchii și mătușile (deci copiii defunctului). De asemenea, situațiile de moșteniri internaționale, când bunicii au avut bunuri în străinătate, pot adăuga un nivel suplimentar de complexitate procedurii succesorale.

Având în vedere toate aceste considerente, succesiunea după bunici reprezintă o procedură complexă care necesită o cunoaștere și înțelegere clară a dispozițiilor legale aplicabile și o abordare atentă a diverselor aspecte juridice și practice implicate. Nepoții, indiferent dacă vin la moștenire prin reprezentare sau în nume propriu, au drepturi succesorale importante care trebuie înțelese, respectate și protejate. Dată fiind complexitatea acestui domeniu, se recomandă consultarea unui specialist în drept succesoral pentru gestionarea optimă a procesului de moștenire și pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor părților implicate.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...