vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Tiroida autoimună se încadrează la handicap?

Tiroida autoimună este o afecțiune complexă, care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor afectate. Încadrarea acestei boli în grad de handicap depinde de severitatea simptomelor și de modul în care acestea afectează capacitatea individuală de a desfășura activități cotidiene.

Cu toate acestea, procesul de încadrare în grad de handicap poate fi unul complex și necesită o evaluare atentă a fiecărui caz în parte.

Bolile tiroidiene autoimune, precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves-Basedow, sunt caracterizate prin producerea de către sistemul imunitar a unor anticorpi care atacă și deteriorează glanda tiroidă. Acest proces poate duce la disfuncții tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul (funcționare insuficientă a tiroidei) sau hipertiroidismul (funcționare excesivă a tiroidei). Ambele condiții prezintă o serie de simptome ce pot afecta semnificativ starea de sănătate și bunăstarea generală a persoanei afectate.

În cazul hipotiroidismului sever, simptomele pot fi extrem de debilitante și pot include oboseală cronică, creștere în greutate, sensibilitate la frig, piele uscată, constipație, dureri articulare și musculare, depresie și chiar probleme de memorie. Aceste simptome pot face dificilă desfășurarea activităților zilnice, precum și integrarea socială și profesională a persoanei afectate. În unele cazuri, hipotiroidismul sever poate duce chiar la complicații cardiovasculare sau la comă mixedematoasă, o urgență medicală care poate pune viața în pericol.

Pe de altă parte, hipertiroidismul poate provoca simptome precum pierdere în greutate, anxietate, nervozitate, palpitații, intoleranță la căldură, oboseală și slăbiciune musculară. Aceste manifestări pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra calității vieții, afectând capacitatea persoanei de a-și desfășura activitățile obișnuite și de a se bucura de viață. În cazurile severe, hipertiroidismul poate duce la complicații precum fibrilație atrială, osteoporoză sau chiar la criza tireotoxică, o urgență medicală care necesită tratament imediat.

Pentru a fi încadrată într-un grad de handicap, persoana cu tiroidă autoimună trebuie să parcurgă un proces de evaluare complexă. Primul pas este să se adreseze medicului de familie sau medicului endocrinolog, care va elibera documentele medicale necesare, inclusiv o scrisoare medicală care să descrie istoricul medical, simptomele prezente și impactul acestora asupra vieții pacientului. Cu aceste documente, persoana în cauză trebuie să se adreseze apoi comisiei de evaluare complexă din cadrul direcției generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) din județul său.

Comisia de evaluare complexă va analiza documentele medicale și va lua în considerare și aspectele sociale ale cazului, cum ar fi capacitatea persoanei de a se autogospodări, de a se deplasa, de a comunica și de a se integra social și profesional. Pentru a avea o imagine cât mai completă, comisia poate solicita și alte documente sau poate chema persoana la o evaluare directă.

Încadrarea în grad de handicap se face în baza criteriilor medicale și sociale stabilite prin Ordinul nr. 762/1992/2007 al Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse și al Ministerului Sănătății Publice. Conform acestui ordin, bolile endocrine (inclusiv cele tiroidiene) pot fi încadrate în unul dintre cele patru grade de handicap: grav, accentuat, mediu sau ușor, în funcție de severitatea afecțiunii și de gradul de deficiență funcțională.

Gradul de handicap grav se acordă persoanelor cu deficiențe funcționale grave, care necesită sprijin permanent în desfășurarea activităților cotidiene. Gradul accentuat se adresează persoanelor cu deficiențe funcționale importante, care necesită sprijin în mod repetat în activitățile zilnice. Gradul mediu se acordă în cazul deficiențelor funcționale moderate, care necesită sprijin parțial în activitățile curente, iar gradul ușor se adresează persoanelor cu deficiențe funcționale ușoare, care nu afectează semnificativ capacitatea de desfășurare a activităților obișnuite.

Este important de subliniat că încadrarea în grad de handicap nu se face automat, ci doar după o evaluare atentă a fiecărui caz în parte. Chiar dacă o persoană are o afecțiune tiroidiană autoimună, aceasta nu înseamnă neapărat că va fi încadrată în grad de handicap. Decizia se ia în funcție de severitatea simptomelor, de răspunsul la tratament și de modul în care afecțiunea influențează capacitatea persoanei de a duce o viață independentă. De exemplu, o persoană cu tiroidită Hashimoto bine controlată prin tratament de substituție hormonală și care nu prezintă simptome semnificative este puțin probabil să fie încadrată în grad de handicap.

Pe de altă parte, o persoană cu boala Graves-Basedow severă, care prezintă simptome debilitante și complicații, ar putea fi încadrată în grad de handicap grav sau accentuat, în funcție de rezultatele evaluării. În acest caz, încadrarea în grad de handicap poate oferi acces la o serie de drepturi și facilități menite să sprijine persoana afectată și să-i îmbunătățească calitatea vieții.

Concluzionând, pentru a răspunde la întrebare, încadrarea tiroidei autoimune în grad de handicap este posibilă, însă nu este automată. Fiecare caz trebuie evaluat individual de către comisia de specialitate, ținând cont de severitatea simptomelor și de impactul acestora asupra calității vieții persoanei afectate.

Deși procesul de încadrare în grad de handicap poate părea complex și uneori descurajator, este important ca persoanele cu tiroidă autoimună care se confruntă cu dificultăți semnificative în viața de zi cu zi să nu ezite să se adreseze instituțiilor competente pentru a solicita o evaluare și pentru a beneficia de drepturile și facilitățile prevăzute de lege.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...