vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Unde se înregistrează certificatul de moștenitor?

Dezbaterea procedurii succesorale reprezintă modalitatea prin care operează transmiterea patrimoniului (bunurilor și datoriilor) unei persoane decedate către moștenitorii săi. Pentru a putea intra în posesia bunurilor moștenite, este necesară dezbaterea succesiunii și eliberarea certificatului de moștenitor. Acest document, eliberat de către un notar public, atestă calitatea de moștenitor și cotele-părți din masa succesorală ce revin fiecărui moștenitor.

Certificatul de moștenitor

Potrivit art. 1.132 din Codul civil certificatul de moștenitor se eliberează de către notarul public și cuprinde constatări referitoare la patrimoniul succesoral, numărul și calitatea moștenitorilor și cotele ce le revin din acest patrimoniu, precum și alte mențiuni prevăzute de lege.

Mai mult, potrivit art. 1.133 din Codul civil certificatul de moștenitor face dovada calității de moștenitor, legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate al moștenitorilor acceptanți asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

Astfel, certificatul de moștenitorul este actul juridic eliberat de către notarul public ca urmare a soluționării procedurii succesorale notariale și cuprinde mențiuni cu privire la numărul și calitatea moștenitor, bunurile din patrimoniul succesoral și cota-parte ce revine fiecărui moștenitor din aceste bunuri.

Pentru a obține certificatul de moștenitor, moștenitorii trebuie să prezinte notarului public o serie de documente, precum:

  1. certificatul de deces al persoanei decedate;
  2. actele de stare civilă ale moștenitorilor (certificate de naștere, căsătorie, etc.);
  3. actele de proprietate ale bunurilor ce fac parte din masa succesorală;
  4. alte documente relevante pentru stabilirea masei succesorale și a calității de moștenitor.

După verificarea documentelor și stabilirea masei succesorale, notarul public va elibera certificatul de moștenitor. Acest document va cuprinde informații importante, precum datele de identificare ale defunctului și ale moștenitorilor, bunurile ce compun masa succesorală și cotele-părți din masa succesorală ce revin fiecărui moștenitor și va face dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor moștenite.

Unde se înregistrează certificatul de moștenitor?

După eliberarea de către notarul public, certificatul de moștenitor trebuie înregistrat la diferite instituții, în funcție de natura bunurilor moștenite.

Înregistrarea certificatului de moștenitor pentru bunuri imobile

La finalizarea procedurii succesorale notariale, pentru bunurile imobile, precum terenuri, case sau apartamente, notarul public va înainta Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară – Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară competent, în numele moștenitorilor, cererea de înscriere a drepturilor lor în cartea funciară. Intabularea drepturilor de proprietate pe numele moștenitorilor se face în temeiul certificatului de moștenitor și a cererii de înscriere.

După înregistrare, moștenitorii vor obține extrasele de carte funciară care atestă dreptul lor de proprietate asupra imobilelor moștenite. Acest pas este important pentru a dovedi situația juridică a imobilelor și pentru a putea dispune de acestea imobile ulterior (prin vânzare, donație, ipotecare etc.).

De asemenea, certificatul de moștenitor trebuie prezentat, în termen de 30 de zile de la data eliberării, și la primăria de la locul situării imobilelor – direcția de taxe și impozite locale, în vederea schimbării rolului fiscal. Prin prezentarea certificatului de moștenitor, primăria va opera modificările necesare în rolul fiscal, înscriind moștenitorii ca noii proprietari ai imobilelor și stabilind obligațiile fiscale ce le revin acestora.

Înregistrarea certificatului de moștenitor pentru autovehicule

În cazul autovehiculelor, certificatul de moștenitor se înregistrează la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Moștenitorii trebuie să prezinte certificatul de moștenitor în original, cartea de identitate a vehiculului și documentele de identitate ale moștenitorilor.

După înregistrare, se vor elibera noi documente ale autovehiculului, cu datele moștenitorilor.

Înregistrarea certificatului de moștenitor pentru conturi bancare și depozite

Pentru conturi bancare și depozite, certificatul de moștenitor se depune la băncile unde defunctul avea deschise conturi. Este important ca moștenitorii să se adreseze băncilor în cel mai scurt timp după eliberarea certificatului de moștenitor, pentru a clarifica situația conturilor și a evita eventuale comisioane sau penalități.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...