joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Viza de flotant – acte necesare

Viza de flotant, sau „dovada de reședință” conform terminologiei oficiale, reprezintă un instrument administrativ esențial în sistemul de evidență a populației din România. Acest mecanism legal permite cetățenilor să își înregistreze oficial prezența într-o locație diferită de domiciliul permanent, adaptându-se astfel la realitățile unei societăți mobile și în continuă schimbare.

viza de flotant
Foto: libertatea.ro

Conceptul de viză de flotant (dovadă de reședință) este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, cu modificările și completările ulterioare. Această reglementare oferă cadrul legal pentru gestionarea situațiilor în care cetățenii locuiesc temporar la o adresă diferită de cea a domiciliului permanent, reflectând necesitatea de a menține o evidență actualizată și precisă a populației.

Importanța vizei de flotant se extinde dincolo de simpla înregistrare administrativă. Aceasta facilitează accesul cetățenilor la diverse servicii și drepturi locale, precum înscrierea la instituții de învățământ, obținerea unor beneficii specifice zonei de reședință, sau exercitarea dreptului de vot în localități diferite de cea de domiciliu. În esență, viza de flotant reprezintă o punte între mobilitatea crescândă a populației și necesitatea administrativă de a menține o evidență clară a rezidenței efective a cetățenilor.

Procesul de obținere a vizei de flotant implică o serie de pași și documente specifice, menite să asigure autenticitatea și legalitatea declarației de reședință. De la dovezi ale titlului locativ până la declarații pe propria răspundere, fiecare element al procedurii este conceput pentru a menține integritatea sistemului de evidență a populației.

În contextul digitalizării accelerate a serviciilor publice, este notabil faptul că legislația prevede și posibilitatea depunerii cererii în format electronic, marcând o evoluție către o administrație mai eficientă și mai accesibilă cetățenilor.

Înțelegerea corectă a conceptului de viză de flotant, a procesului de obținere și a implicațiilor sale este importantă atât pentru cetățeni, cât și pentru autoritățile administrative. 

Ce este viza de flotant?

Viza de flotant, denumită oficial „dovada de reședință”, este definită la articolul 31(1) al OUG 97/2005 ca fiind o înscriere solicitată de o persoană fizică care locuiește mai mult de 15 zile la o adresă diferită de domiciliul său permanent, considerată locuință secundară.

Conform Articolului 31(2), viza de flotant se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate depăși un an, și are valabilitate atâta timp cât persoana locuiește efectiv la adresa declarată ca reședință. La expirarea termenului, se poate solicita o nouă mențiune.

Viza de flotant – acte necesare

Pentru obținerea vizei de flotant, solicitantul trebuie să prezinte următoarele documente, conform Articolului 32(1):

  1. cererea pentru stabilirea reședinței (formular tip)
  2. actul de identitate al solicitantului
  3. unul dintre următoarele documente pentru dovada adresei de reședință, conform art.  28 alin. (1):

a) acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română, privind titlul locativ (de exemplu, contract de închiriere, act de proprietate)

b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, în cazul în care nu există un titlu locativ;

c) document eliberat de autoritatea administrației publice locale, care să ateste că solicitantul sau găzduitorul figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinație de locuință.

4. declarație pe propria răspundere prin care solicitantul declară că locuiește în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună.

Este important de menționat că, conform Articolului 31(3), nu se poate înscrie mențiunea privind reședința dacă în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.

În cât timp se eliberează viza de flotant?

Ordonanța nu specifică un termen exact pentru eliberarea vizei de flotant. Totuși, procesul a fost simplificat recent prin introducerea posibilității de a depune cererea electronic, conform Articolului 32(1^1).

Conform Articolului 33(1), mențiunea privind reședința se înscrie pe un document denumit „dovada de reședință”, care va însoți cartea de identitate. În cazul cererilor formulate electronic, acest document poate fi transmis solicitantului prin poștă sau poate fi ridicat de la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor de pe raza adresei de reședință, în funcție de opțiunea solicitantului (Articolul 33(1^1)).

În practică, durata de eliberare poate varia în funcție de volumul de cereri la serviciul local de evidență a populației. Este recomandat să se contacteze direct serviciul local pentru informații specifice privind termenele de eliberare.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...