vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

PFA normă de venit 2024

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) au la dispoziție două sisteme de impozitare: sistemul real și sistemul pe baza normei de venit. În acest articol, vom analiza în detaliu sistemul de impozitare pe baza normei de venit, cu accent pe modificările și reglementările aplicabile în anul 2024.

Ce înseamnă PFA cu normă de venit?

PFA cu normă de venit este o formă de organizare a activității independente, în care impozitul se calculează pe baza unui venit stabilit de către autorități, în funcție de activitatea desfășurată și de zona geografică în care se desfășoară aceasta. Acest venit, denumit normă de venit, este stabilit anual de către autorități, pentru fiecare activitate și pentru fiecare județ în parte. Potrivit art. 69 alin. 2 Cod fiscal Ministerul Finanțelor Publice elaborează nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, în conformitate cu activitățile din Clasificarea activităților din economia națională – CAEN, aprobată prin ordin al președintelui Institutului Național de Statistică.

Sistemul de impozitare pe baza normei de venit este avantajos pentru persoanele care desfășoară activități cu venituri relativ constante și predictibile, deoarece simplifică semnificativ obligațiile contabile și declarative. PFA nu mai trebuie să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, ci doar să plătească impozitul și contribuțiile sociale calculate pe baza normei de venit.

Cu toate acestea, este important de menționat că nu toate activitățile sunt eligibile pentru acest sistem de impozitare. Printre activitățile excluse se numără cele din domeniul construcțiilor, al intermedierilor financiare și de asigurări, al jocurilor de noroc, precum și activitățile liberale (avocatură, notariat, expertiză contabilă etc.).

Trecerea de la sistem real la normă de venit 2024

Începând cu anul 2019, opțiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice cu informații privind determinarea venitului net anual în sistem real și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Potrivit art. 69^1 Cod fiscal, PFA care aplică sistemul real de impozitare și doresc să treacă la sistemul pe baza normei de venit o pot face începând cu anul 2024, prin depunerea unei declarații de mențiuni la organul fiscal competent. Această opțiune este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.

Trecerea la sistemul pe bază de normă de venit este condiționată de îndeplinirea anumitor criterii. În primul rând, venitul brut anual realizat de PFA în anul precedent trebuie să se încadreze în plafonul stabilit pentru acest sistem de impozitare (echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro potrivit Codului fiscal). În al doilea rând, activitatea desfășurată de PFA trebuie să fie eligibilă pentru impozitarea pe baza normei de venit.

Este important ca PFA să analizeze cu atenție implicațiile trecerii la acest sistem de impozitare, ținând cont de specificul activității desfășurate și de evoluția preconizată a veniturilor. În unele cazuri, sistemul real de impozitare poate fi mai avantajos, în special dacă veniturile sunt fluctuante sau dacă PFA înregistrează cheltuieli semnificative.

Plafon normă de venit 2024

Începând cu anul 2024, persoanele fizice autorizate (PFA) care realizează venituri din activități independente, altele decât veniturile din profesii liberale, vor fi supuse în continuare sistemului de impozitare pe baza normelor de venit, conform prevederilor articolului 69 din Codul Fiscal.

Normele de venit pentru fiecare activitate desfășurată de către PFA sunt stabilite de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și trebuie să fie publicate în cursul trimestrului IV al anului 2023, pentru a fi aplicate în anul fiscal 2024. Aceste norme de venit nu pot fi mai mici decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu 12.

În cazul în care o PFA desfășoară mai multe activități independente, venitul net se va determina prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități. Dacă o PFA desfășoară o activitate inclusă în nomenclatorul prevăzut la alin. (2) al art. 69 și o altă activitate independentă, venitul net anual se va determina în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

PFA-urile care au înregistrat în anul fiscal 2023 un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro vor avea obligația determinării venitului net anual în sistem real începând cu anul fiscal 2024. Acestea vor trebui să completeze și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai 2024.

Este important ca PFA-urile să consulte normele de venit publicate de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice pentru a-și determina corect obligațiile fiscale în anul 2024, ținând cont de specificul activității desfășurate și de plafonul de venituri înregistrat în anul precedent.

Taxe PFA normă de venit 2024

PFA care aplică sistemul de impozitare pe baza normei de venit datorează mai multe taxe în anul 2024. Aceste taxe sunt calculate pe baza normei de venit și a unor indicatori sociali, indiferent de venitul efectiv realizat de PFA.

Impozit PFA normă de venit 2024

Impozitul datorat de PFA care aplică sistemul de impozitare pe baza normei de venit în 2024 este de 10% din norma de venit stabilită pentru activitatea desfășurată și pentru zona geografică în care se desfășoară aceasta. Norma de venit este stabilită anual, prin ordin al Ministerului Finanțelor Publice, și poate fi diferită de la o activitate la alta și de la un județ la altul.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) PFA normă de venit 2024

PFA cu normă de venit datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), care este fixă și se calculează prin aplicarea cotei de 10% din plafonul pe care îl depășește norma de venit.

Contribuția de asigurări sociale (CAS) PFA normă de venit 2024

Noile reglementări nu aduc schimbări în ceea ce privește contribuția la asigurările sociale de stat (CAS) pentru persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, plafoanele pentru anul 2023 rămân valabile și pentru perioada următoare. Dacă veniturile din activități independente se situează între 12 și 24 de salarii minime brute pe economie, baza de calcul pentru CAS nu va fi mai mică decât echivalentul a 12 salarii minime. Dacă veniturile depășesc 24 de salarii minime, baza de calcul nu va putea fi mai mică decât echivalentul a 24 de salarii minime. Este important de menționat că rata de contribuție pentru pensie este de 25% din această bază de calcul.

Sistemul de impozitare pe baza normei de venit poate fi o opțiune avantajoasă pentru PFA care desfășoară activități eligibile și care se încadrează în plafonul de venit stabilit pentru anul 2024. Principalele avantaje ale acestui sistem sunt simplificarea obligațiilor contabile și declarative, precum și predictibilitatea taxelor datorate.

Cu toate acestea, înainte de a opta pentru acest sistem, este important ca PFA să analizeze cu atenție implicațiile fiscale și să se asigure că îndeplinește toate condițiile legale. De asemenea, este recomandată o analiză comparativă cu sistemul real de impozitare, pentru a determina care variantă este mai avantajoasă în funcție de specificul activității și de evoluția preconizată a veniturilor.

În orice caz, PFA trebuie să fie la curent cu modificările legislative și cu actualizările aduse normelor de venit, pentru a putea lua decizii informate și pentru a evita eventualele sancțiuni. Consultarea unui contabil poate fi, de asemenea, utilă pentru a clarifica aspectele neclare și pentru a optimiza impozitarea în funcție de situația specifică a fiecărei PFA.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cheltuieli deductibile

Ce înseamnă cheltuieli deductibile? Conform Codului Fiscal, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli necesare desfășurării activității economice precum cele cu chiria, utilitățile, echipamentele, achiziționarea de produse de papetărie sau altele asemenea în lipsa cărora desfășurarea activității...

TVA vin

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) reprezintă un instrument fiscal care influențează fluxurile comerciale și economice atât la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Acest impozit indirect se aplică bunurilor și serviciilor tranzacționate...

TVA lunar sau trimestrial

Sistemul de raportare fiscală pentru Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) în România suferă modificări semnificative pentru anul 2024. Principiul general cuprins în art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, stabilește ca regulă standard că...