joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Plătitor de TVA – plafon 2024

Statutul de plătitor de taxă pe valoarea adăugată (TVA) reprezintă o obligație fiscală importantă pentru antreprenorii și companiile din România. Acest articol analizează aspecte importante legate de plafonul pentru plătitorii de TVA în 2024, posibilitatea de a deveni plătitor de TVA fără a atinge pragul stabilit și condițiile în care se poate renunța la acest statut, ținând cont de dispozițiile Codului Fiscal.

Taxe

De la ce sumă devii plătitor de TVA în 2024?

Conform art. 310 alin. (1) din Codul Fiscal, plafonul pentru înregistrarea în scopuri de TVA în România rămâne stabilit la echivalentul în lei a 88.500 euro, conform cursului de schimb de la data aderării României la Uniunea Europeană, rotunjit la cea mai apropiată mie, adică 300.000 lei. Acest plafon este determinat de suma totală a livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii efectuate de o persoană impozabilă într-un an calendaristic, cu excepția anumitor tranzacții specifice, cum ar fi livrările de active fixe sau necorporale.

Persoanele impozabile care estimează că vor depăși această sumă în cursul anului calendaristic sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care au atins sau depășit plafonul, conform art. 310 alin. (6) din Codul Fiscal.

Poți fi plătitor de TVA și fără a atinge această cifră de afaceri?

Da, art. 310 alin. (3) din Codul Fiscal prevede posibilitatea înregistrării voluntare ca plătitor de TVA, chiar dacă plafonul de 300.000 lei nu a fost atins. Această opțiune este disponibilă pentru companiile care doresc să beneficieze de avantajele statutului de plătitor de TVA, precum dreptul de deducere a TVA-ului aferent achizițiilor și evitarea restricțiilor impuse de regimul special de scutire.

Aceasta este o decizie strategică, disponibilă pentru companiile care doresc să beneficieze de avantajele statutului de plătitor de TVA, precum dreptul de deducere a TVA-ului aferent achizițiilor și evitarea restricțiilor impuse de regimul special de scutire, fiind adesea influențată de necesitatea de a întări credibilitatea afacerii în fața partenerilor care sunt înregistrați ca plătitori de TVA.

Poți deveni neplătitor de TVA?

Renunțarea la statutul de plătitor de TVA este reglementată de art. 310 alin. (7) din Codul Fiscal. Astfel, persoanele impozabile care sunt înregistrate ca plătitori de TVA și al căror volum de afaceri scade sub pragul de 300.000 lei au posibilitatea de a solicita scoaterea din evidența plătitorilor de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.

Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligația de a soluționa solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea.

Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxă prevăzut la art. 323 Cod fiscal, indiferent de perioada fiscală aplicată conform art. 322, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. În ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă.

După aprobarea cererii, persoana impozabilă va intra sub regimul special de scutire până când cifra de afaceri va depăși din nou plafonul stabilit.

Este important de menționat că persoanele impozabile care aplică regimul special de scutire nu au dreptul să deducă TVA-ul aferent achizițiilor și nu le este permis să includă TVA pe facturi sau alte documente comerciale.

În plus, dacă în cursul anului fiscal cifra de afaceri depășește pragul de scutire, persoana impozabilă trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA în termen de 10 zile de la depășirea plafonului.

Prin urmare, plafonul cifrei de afaceri pentru înregistrarea ca plătitor de TVA în 2024 rămâne 300.000 lei, existând posibilitatea înregistrării voluntare chiar și sub acest prag, conform art. 310 din Codul Fiscal. Renunțarea la statutul de plătitor de TVA este permisă cu respectarea condițiilor prevăzute în Codul fiscal. Astfel, este fundamental pentru toate entitățile impozabile să monitorizeze atent cifra de afaceri anuală și să gestioneze corespunzător obligațiile fiscale, astfel încât să respecte prevederile legale și să optimizeze sarcinile fiscale.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

SRL fără activitate

O societate cu răspundere limitată (SRL) poate traversa diferite etape de inactivitate, fiecare cu particularitățile sale juridice și fiscale. Pot fi identificate trei scenarii distincte, fiecare necesitând o abordare specifică. În primul rând, o SRL...

Concurență neloială

În general, prin concurență se înțelege o confruntare între tendințe adverse, care converg spre același scop. Prin concurență, în sens juridic, înțelegem confruntarea dintre agenții economici cu activități similare sau asemănătoare, exercitate în domeniile...

Actul constitutiv

Ce este actul constitutiv? Actul constitutiv este documentul prin care se stabilesc regulile de bază pentru constituirea, organizarea și funcționarea unei societăți. Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990 societățile se constituie fie prin contract...