vineri, iulie 12, 2024

Calomnie

Ce înseamnă calomnie?

Vechiul Cod penal definea infracțiunea de calomnie ca fiind acea acțiune prin care se afirmă sau se impută în public, prin orice mijloace, o faptă determinată privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori ar atrage dispreţului public.

ceartă

Calomnie – cod penal

Articolul care reglementa infracțiunea de calomnie a fost abrogat prin Legea nr. 286/2009 pentru modificarea și completarea Codului penal, motivându-se că afectează semnificativ libertatea de exprimare a persoanei și că aplicarea unei sancțiuni penale este vădit disproporționată față de scopul urmărit prin sancționarea acestui tip de fapte. 

În momentul actual, Codul penal nu mai prevede infracțiunea de calomnie. După dezincriminare, aceasta nu a mai fost introdusă în legislația română nici sub formă de infracțiune, nici sub formă de contravenție. 

Însă adresarea de afirmații defăimătoare care privesc onoarea sau reputația unei persoane nu rămân în totalitate fără un remediu juridic. Există în continuare dispoziții legale care privesc situații similare. 

Spre exemplu, Codul civil protejează demnitatea, imaginea și viața privată stabilind pentru acestea modalități de solicitare a despăgubirilor sau modalități prin care se angajează răspunderea delictuală. 

Tot o situație similară ar putea fi identificată și în cazul infracțiunii de șantaj, incriminată la art. 207 din Codul penal, în ipoteza în care include amenințarea cu dezvăluirea unor informații defăimătoare. De asemenea, fapte din aceeași categorie pentru care regăsim reglementate remedii juridice sunt prevăzute și în Legea Audiovizualului (Legea nr. 504/2002) la art. 40 sau în Legea Publicității (Legea nr. 148/2000) la art. 6.

Unde se depune plângere pentru calomnie?

Este adevărat că potrivit prevederilor din Vechiul Cod Penal, acțiunea penală pentru infracțiunea de calomnie se punea în mișcare doar cu condiția introducerii plângerii prealabile. Însă, ținând cont că infracțiunea a fost dezincriminată, nu mai există temei în baza căruia ar trebui depusă plângerea pentru calomnie.

Așa cum menționam anterior, trebuie verificate incriminările pentru infracțiunile care au rămas reglementate în alte acte normative precum Codul penal, Legea Audiovizualului sau Legea Publicității și prejudiciază valori sociale din aceeași categorie cu calomnia, pentru care este posibil să fie necesară introducerea unei plângeri. 

Poți da pe cineva în judecată pentru calomnie?

Conform Legii nr. 286/2009 pentru modificarea și completarea Codului penal care a dezincriminat infracțiunea de calomnie, nu mai există nicio ipoteză în care să poți da în judecată pe cineva pentru această infracțiune.

Din nou, menționăm posibilitatea de a acționa în justiție pentru una dintre situațiile similare reglementate în legislația română: 

  • Protejarea drepturilor nepartimoniale precum dreptul la demnitate, imagine, viață privată prevăzute în Titlul V din Codul civil coroborat cu prevederile din Capitolul IV, Secțiunea a III-a din Codul civil, în cazul cărora se pot solicita despăgubiri pentru prejudicii morale și se poate angaja răspunderea civilă delictuală pentru fapte ilicite care cauzează prejudicii.
  • Respectarea demnității și reputației persoanelor în domeniul audiovizualului prevăzut la art. 40 – Dreptul la replică din Legea 504/2002.
  • Art. 6 din Legea nr. 148/2000 din domeniul publicității care prevede că aceasta nu trebuie să ofere informații defăimătoare și trebuie să respecte dreptul la demnitate.
  • Reglementarea de la art. 207 Cod penal privind infracțiunea de șantaj, în ipoteza în care se comite prin amenințare cu dezvăluirea unor informații defăimătoare.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare