vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Rele tratamente aplicate minorului

Rele tratamente aplicate minorului – Noul cod penal

Infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului constă în fapta părinţilor sau a oricărei alte persoane în grija căreia se află minorul de a pune în primejdie gravă prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului. Relele tratamente aplicate minorilor reprezintă, așadar abuzul și neglijarea ce afectează copiii cu vârsta sub 18 ani, cuprinzând toate tipurile de tratamente (fizice sau emoționale), care duc la vătămarea propriu-zisă sau la o potențială vătămare a sănătății, a dezvoltării sau a demnității acestuia.

În actuala reglementare infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului constituie o infracțiune contra integrităţii corporale sau sănătăţii, spre deosebire de vechea reglementare în care această infracțiune era poziționată în rândul infracțiunilor care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială. Accentul se pune astfel pe importanța protejării integrității corporale și a sănătății minorului, norma penală protejând relațiile familiale doar în subsidiar – subiect pasiv al acestei infracțiuni putând fi nu numai un membru de familie, ci și un minor internat într-un centru de plasament, de exemplu.

Situația premisă a infracțiunii de rele tratamente aplicate  minorului constă în existența unei legături speciale între subiecții acestei infracțiuni, astfel preexistența unei relații de familie sau a unei însărcinări speciale având ca obiect creșterea și educarea unui minor este indispensabilă pentru a putea reține această infracțiune în sarcina făptuitorului,

Rele tratamente aplicate minorului – elemente constitutive

Infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului are un obiect juridic special, și anume dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorului. Prin incriminarea acestei fapte legiuitorul a urmărit să protejeze minorul de orice fapt sau act din partea părinților sau oricărei persoane în grija căreia se află minorul care ar putea să îl pericliteze. Obiectul material nu este prezent în cazul tuturor modalităților prin care se poate comite infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului, ci doar în cazul acelor modalități care privesc în principal dezvoltarea fizică a minorului (în cazul agresiunilor fizice), caz în care obiectul material este reprezentat de corpul minorului.

În cazul infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului atât subiectul activ, cât și subiectul pasiv sunt circumscripțiate. Astfel, subiect activ poate fi numai un părinte sau o altă persoană în grija căreia se află minorul. În lipsa acestei calități speciale, fapta celui care pune în primejdie gravă dezvoltarea minorului va constitui eventual infracțiunea de loviri sau alte violențe, vătămare corporală, lipsire de libertate, viol sau alte infracțiuni contra persoanei. Subiect pasiv al infracțiunii trebuie să fie, așa cum reiese din textul legal, în mod evident o persoană sub vârsta de 18 ani.

Referitor la latura obiectivă, din norma care reglementează infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului reiese că aceasta este o infracțiune cu un conținut deschis, legiuitorul neicriminând anumite fapte concrete prin care se lezează dezvoltarea minorului. Astfel, acțiunea este definită prin prisma rezultatului pe care îl produce, și anume punerea în primejdie gravă a dezvoltării minorului.

Elementul material al infracțiunii poate consta fie în acțiuni comisive (loviri, agresiune verbală), fie în acțiuni omisive (neacordare de hrană, neasigurarea unei locuințe decente pentru minor).

Urmarea imediată a infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului constă în starea de pericol, cauzat de părinți sau de alte persoane care îngrijesc copilul, pentru dezvoltarea acestuia. Astfel, infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului este o infracțiune de pericol. Există însă o condiție importantă: pericolul trebuie să fie unul grav, adică să aibă șanse reale de periclitarea dezvoltării copilului. În lipsa unei primejdii grave, fapta părintelui sau a îngrijitorului de a recurge la anumite măsuri de educație stricte și coercitive nu constituie o infracțiune.

În mod evident trebuie să existe un raport de cauzalitate între acțiune/inacțiune și urmarea acesteia. În consecință, dacă dezvoltarea minorului este pusă în primejdie gravă din cauza altor motive decât tratamentele pe care le aplicau părinții sau îngrijitorii, atunci nu mai suntem în prezența infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului.

În ceea ce privește latura subiectivă, infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului trebuie comisă cu intenție directă sau indirectă, părintele sau îngrijitorul trebuie să vrea să pericliteze în mod grav dezvoltarea minorului sau cel puțin trebuie să accepte că, prin tratamentele aplicate, creșterea minorului este pusă într-o primejdie gravă.

Clasare rele tratamente aplicate minorului

După cum am menționat anterior, condiția gravității primejdiei în care este pusă dezvoltarea minorului prin tratamentele rele aplicate este una de importanță maximă, lăsată la aprecierea organelor judiciare. Într-o cauză procurororul a dispus clasarea pe motiv că transportarea în maşină fără un scaun special adaptat vârstei  copilului, deşi ar putea reprezenta elemente ale unui comportament inadecvat al părintelui nu pot fi reţinute ca îndeplinind condiţiile laturii obiective a infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Aceasta deoarece s-a apreciat că nu se poate reţine că prin aceste acţiuni inculpatul a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a minorului, iar derapajele de comportament ale acestui părinte pot fi sancţionate şi corectate pe cale civilă.

Într-un alt caz, s-a dat o soluție de clasare pe motiv că nu era îndeplinită condiția punerii în primejdie gravă a dezvoltării copilului care a fusese  agresat fizic în cadrul programului legal de la grădiniţă de către educatoare întrucât nu s-au produs leziuni care să necesite zile de îngrijiri medicale.

Lipsa raportului de cauzalitate a fost motivul principal pentru care s-a dat o soluție de clasare într-o altă cauză, reținându-se următoarele: faptul că minorele sunt afectate, traumatizate, este firesc în condiţiile în care părinţii lor au divorţat şi nu se pot înţelege cu privire la custodia copiilor, dar asta nu înseamnă că intimatul se face vinovat sau a săvârşit infracţiunea de rele tratamente.

Rele tratamente aplicate minorului – exemple

Infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului poate să îmbrace o multitudine de forme și modalități, singura condiție în acest sens fiind ca dezvoltarea minorului să fie pusă în primejdie gravă prin acțiunile sau inacțiunile autorului.

Astfel, într-o cauză Curtea de Apel Galați a reținut infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului în sarcina inculpatului care a realizat cu fiica sa acte de natură sexuală ce aveau ca scop satisfacerea nevoilor sexuale ale inculpatului, acte care asupra minorei au avut caracter continuu şi repetat începând cu anul 2012 şi terminând în februarie – martie 2015.

Într-o altă cauză Curtea de Apel Suceava a reținut că faptele inculpatului care a exercitat, în mod repetat, acte de violenţă fizică şi verbală asupra copiilor săi sau în prezenţa lor, prin privarea de hrană, respectiv neglijarea nevoilor de bază, a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora. Totodată, s-a reținut că fapta inculpatului de-a le arde mâinile copiilor săi în vârstă de 3 ani și în vârstă de 5 ani, prin apăsare cu ţigara aprinsă, producându-le leziuni care au necesitat un număr de 14-15 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare întrunește elementele constitutive a infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.

Într-o a treia cauză, judecătoria Huedin a stabilit că fapta inculpatului, care în perioada 2016-2017, prin modul în care şi-a exercitat autoritatea părintească faţă de fiul său minor în acea perioadă, a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a minorului (era violent cu minorul, îl scotea afară din casă şi îl lăsa să doarmă afară inclusiv iarna, nu îi dădea de mâncare, nu îl lăsa să meargă la şcoală, îl trimitea să muncească cu ziua prin comună) întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Custodie comună cu domiciliul la mamă

Custodia comună cu domiciliul la mamă reprezintă o modalitate de exercitare a autorității părintești după divorț sau separarea părinților, care urmărește să mențină implicarea activă a ambilor părinți în creșterea și educarea copilului, chiar...

Comisie rogatorie

Comisia rogatorie este o procedură prin care o instanță care judecă fondul unui litigiu și nu poate administra direct probele, cere asistența unei alte instanțe să administreze probe. Această procedură poate fi utilizată atât...

Vătămare corporală

Vătămarea corporală este reglementată de Codul penal la art. 194 și face referire la infracțiunea de vătămare corporală comisă cu intenție, infracțiunea comisă din culpă fiind reglementată distinct. Vom discuta despre ambele variante în...