vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Angajare pensionar cu pensie anticipată

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează în categoria pensiilor pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Potrivit art. 62 din această lege, pensia anticipată este pensia care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, iar conform prevederilor art. 65 din aceeași lege pensia anticipată parțială este pensia care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Pensionari
Foto: expertcontrol.ro

Noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, care va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024, nu mai reglementează pensia anticipată parțială, iar pensiei anticipate îi conferă o nouă definiție. Astfel, conform art. 58 din Legea nr. 360/2023 pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Atât reglementările încă în vigoare, cât și noua reglementare, prevăd că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent dacă este vorba despre femei sau bărbați. 

În general, legislația în materie permite angajarea pensionarilor, inclusiv a celor cu pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. Cu toate acestea, libertatea de angajare nu este una absolută, aceasta fiind afectată de o serie de limitări.

În acest sens, potrivit dispozițiilor art. 118 din Legea nr. 263/2010 persoanele care beneficiază de o pensie anticipată sau pensie anticipată parțial nu pot cumula pensia cu veniturile obținute:

  • în baza unui contract individual de muncă; 
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public); 
  • de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. 1 din lege.

Cu toate acestea, persoanele care beneficiază de pensie anticipată sau pensie anticipată parțială pot cumula pensia cu veniturile realizate din alte activităţi dependente decât cele sus-menționate, precum și cu veniturile realizate din activități independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal. În toate aceste cazuri, cumulul este admisibil indiferent de nivelul veniturilor realizate.  

Noua lege a pensiilor aduce modificări și în ceea ce privește posibilitatea cumulului pensiei cu alte  venituri. Astfel, conform art. 105 din Legea nr. 360/2023 pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), precum venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală,indemnizaţii de şomaj, indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Această regulă nou instituită vizează însă doar pensia pentru limită de vârstă. În privința pensiei anticipate, noua lege menține restricțiile prevăzute de Legea nr. 263/2010. Așadar, cel pensionat anticipat nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract individual de muncă, în calitate de funcționar public ori în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești. Este important de menționat că aceste limitări se aplică doar pe perioada în care pensionarul în cauză beneficiază de pensia anticipată, nu și ulterior. La data la care beneficiarul pensiei anticipate îndeplinește condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă, devenind astfel pe deplin aplicabile dispozițiile art. 105 din Legea nr. 360/2023, mai sus analizate. 

Pe cale de consecință, cu respectarea limitelor și restricțiilor prevăzute de lege, și pensionarii cu pensie anticipată pot fi angajați, cumulul pensiei cu alte venituri nefiind interzis la modul general. 

Află acum vârsta ta de pensionare anticipată – Calculator Vârstă Pensionare Anticipată.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....