vineri, iulie 12, 2024

Boala Parkinson stadiul 3 grad de handicap

Grad de handicap boala Parkinson

Pentru boala Parkinson, gradul de handicap acordat în România poate varia în funcție de severitatea simptomelor și impactul bolii asupra vieții de zi cu zi a persoanei afectate. În general, sunt posibile următoarele grade de handicap:

 • handicap grav (gradul I);
 • handicap accentuat (gradul II); 
 • handicap mediu (gradul III). 

Încadrarea într-un anumit grad de handicap se face în urma unei evaluări complexe de către comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Această evaluare ține cont de:

 • severitatea simptomelor motorii (tremor, rigiditate, bradikinezie). 
 • gradul de autonomie în activitățile zilnice. 
 • prezența complicațiilor non-motorii (cognitive, psihiatrice). 
 • răspunsul la tratament. 

Astfel, nu există o regulă general aplicabilă în privința gradului de handicap care se acordă în cazul bolnavilor Parkinson. Având în vedere că în stadiul III al bolii simptomele devin de intensitate medie, apare pierderea echilibrului, iar bolnavul poate să cadă și să se rănească, se descurcă foarte greu cu îmbrăcarea și hrănirea, pacientul aflat în acest stadiu poate fi încadrat fie în gradul III, fie în gradul II de handicap. Aceasta însă variază în funcție de starea concretă a pacientului, precum și de evaluarea comisiei.

Este important de menționat că gradul de handicap poate fi reevaluat periodic, deoarece boala Parkinson este progresivă și simptomele se pot agrava în timp.

spital

Indemnizația de handicap Parkinson

Indemnizația de handicap pentru persoanele cu boala Parkinson variază în funcție de gradul de handicap stabilit. 

Astfel, dacă bolnavul Parkinson se încadrează în gradul de handicap grav, indemnizația de handicap va fi în cuantum de 529 de lei, potrivit modificărilor aduse prin O.U.G. nr. 50/2024. Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință (ISR) a indemnizațiilor lunare pentru adultul cu handicap grav și pentru copilul cu handicap grav. Prin urmare, începând de luna iunie 2024 coeficientul indemnizației pentru adultul cu handicap grav a crescut de la 70% din ISR la 80%.

În ipoteza în care bolnavul de Parkinson se încadrează în gradul de handicap accentuat, indemnizația va fi de 350 lei, iar pentru bolnavii de Parkinson cu un grad de handicap mediu nu se acordă indemnizație.

Pe lângă indemnizația de handicap, bolnavii Parkinson pot beneficia și de bugetul personal complementar, al cărui cuantum se determină potrivit gradului de handicap în care este încadrat respectiva persoană, în conformitate cu Raportul lunar al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi și Inspecţie Socială privind bugetul personal complementar lunar pentru adultul cu handicap grav. 

Spre exemplu, în luna Mai 2024, sumele aferente erau de:

 • bolnavii cu handicap grav: 199 lei;
 • bolnavii cu handicap accentuat: 146 lei;
 • bolnavii cu handicap mediu: 80 lei.

Drepturi bolnavilor de Parkinson

Deși nu există o reglementare expresă aplicabilă bolnavilor de Parkinson, persoanele diagnosticate cu boala Parkinson beneficiază de mai multe drepturi în România, în special dacă au obținut un certificat de încadrare în grad de handicap:

 • asistență medicală (acces gratuit la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prioritate la internările și consultațiile medicale);
 • drepturi financiare (indemnizație lunară și buget personal complementar, posibilitatea de a beneficia de pensie de invaliditate dacă boala afectează capacitatea de muncă);
 • drepturi în muncă (program de lucru redus sau flexibil, la recomandarea medicului, protecție împotriva discriminării la locul de muncă);
 • facilități fiscale (Scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii, pensii, terenuri și clădiri, scutire de la plata taxei pentru eliberarea buletinelor, cărților de identitate și a altor acte de stare civilă);
 • gratuitate pe transportul urban cu mijloace de transport în comun și gratuitate sau reducere pentru transportul interurban (CFR, auto, fluvial) în anumite limite;
 • prioritate la instalarea postului telefonic și scutire de la plata abonamentului;
 • asistență socială (servicii de îngrijire la domiciliu, posibilitatea de a beneficia de centre de zi sau rezidențiale specializate);
 • dreptul la consiliere psihologică și acces la grupuri de suport pentru pacienții cu Parkinson;
 • dreptul de a primi informații complete despre boală, tratamente și opțiuni de îngrijire;
 • dreptul de a participa în studii clinice pentru noi tratamente (cu acordul informat);
 • acces la terapii complementare pentru îmbunătățirea calității vieții.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare