vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Bolnavii TBC au dreptul la pensia de handicap?

Tuberculoza (TBC) reprezintă o boală contagioasă determinată de infecția cu Mycobacterium tuberculosis, care afectează de obicei plămânii și se transmite prin intermediul secrețiilor contaminate eliminate în timpul strănutului, tusei sau vorbirii pe cale aerogenă. În general, pacienții cu tuberculoză (TBC) pot avea dreptul la anumite beneficii sociale, inclusiv pensie de handicap, în funcție de severitatea bolii și impactul acesteia asupra capacității lor de muncă. 

Conform reglementărilor în vigoare, pensia de invaliditate, cunoscută și sub denumirea de pensia de handicap, se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza  accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA sau a bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

doctor

Potrivit art. 61 din Legea nr. 360/2023 care va intra în vigoare pe data de 1 septembrie 2024 pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.

În consecință, având în vedere aceste reglementări, dacă persoanei în cauză îi este diminuată capacitatea de muncă din cauza TBC, aceasta poate beneficia de pensia de invaliditate. De obicei, TBC-ul sever sau cronic care afectează semnificativ capacitatea de muncă a persoanei poate fi eligibil pentru pensie de handicap, este necesară însă efectuarea unei evaluări medicale prealabile pentru a putea stabili cu precizie efectele tuberculozei asupra capacității de muncă a bolnavului.

Cuantum indemnizație TBC

Conform prevederilor Ordinului nr. 762/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, în afecţiunile respiratorii cronice, contractate precoce (copilărie,adolescenţă până 26 ani), care determină tulburări funcţionale permanente sau care riscă să devină permanente se includ, între altele: tuberculoza pulmonară activă, tuberculoza pulmonară operată și sindromul post tuberculos. Astfel, bolnavii de tuberculoză pot fi încadrate într-un grad de handicap, în funcție de severitatea bolii, apreciat potrivit criteriilor prevăzute de ordinul menționat. 

În măsura în care gravitatea tuberculozei determină încadrarea bolnavului TBC într-un grad de handicap, acesta poate beneficia de o indemnizație lunară, precum și de bugetul personal complementar, după cum urmează:

  • în cazul în care este încadrat în gradul de handicap grav indemnizația lunară este în cuantum de 529 de lei, iar bugetul personal complementar este în cuantum de 199 de lei;
  • în cazul în care este încadrat în gradul de handicap accentuat indemnizația lunară este în cuantum de 350 de lei, iar bugetul personal complementar este în cuantum de 146 de lei;
  • în cazul în care este încadrat în gradul de handicap mediu, bolnavul TBC va beneficia doar de bugetul personal complementar în cuantum de 80 de lei.

Ajutor social pentru TBC

Potrivit legislației în materie, bolnavii TBC sunt îndreptățiți la mai multe categorii de indemnizații, ca forme de ajutor social.

În primul rând, conform art. 14 din Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei persoanele diagnosticate cu tuberculoză, asigurate în cadrul sistemului public de asigurări sociale de sănătate, au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

În al doilea rând, art. 15 din Legea menționată prevede că în vederea asigurării aderenței la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoză, acestuia i se acordă o indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Cuantumul acestei indemnizații se aprobă în prezent prin HG. nr. 884/2020 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu. Potrivit art. 1 al acestui act normativ cuantumul indemnizației de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu se stabileşte la nivelul alocaţiilor de hrană pentru unităţile sanitare publice, potrivit art. 229 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 95/2006, corespunzător categoriei de bolnavi TBC și se calculează în funcţie de tipul beneficiarului, respectiv adult sau copil, şi prin raportare la numărul zilelor calendaristice din luna pentru care se plăteşte indemnizaţia.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....