vineri, iulie 12, 2024

Când beneficiezi de pensia pilonul 2?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat (pensia Pilonul 2) este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestui act normativ, salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii administrat privat (Pilonul II), în termen de cel mult patru luni de la intrarea în piața muncii. Cei care nu își exprimă opțiunea în această perioadă vor fi repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele șapte fonduri de pensii private obligatorii care funcționează în prezent în România.

pilonul-ii-de-pensii
Foto: reporter24

De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani care angajează pentru prima dată pe teritoriul României își pot alege, în mod facultativ, un fond de pensii private, fără însă a fi obligați.

Este important de reținut că odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii sau retragerii din sistemul de pensii administrate privat. Există însă opțiunea de transfer la un alt fond de pensii, acest drept putând fi exercitat oricând. De asemenea, o persoană nu poate participa în același timp la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.

Banii strânși în contul de la pilonul 2 pot fi încasați în următoarele situații:

  • la atingerea vârstei legale de pensionare din sistemul public;
  • în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității (invaliditate de grad 1 sau 2).

Ce se întâmplă cu pilonul 2 de pensii în caz de deces?

Potrivit art. 38 din Legea nr. 411/2004 în cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, moștenitorilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

Moștenitorul are dreptul să opteze între:

  • cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;
  • plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităţi, indiferent dacă moștenitorul are sau nu calitatea de participant.

Plata drepturilor moștenitorului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării acestora.

Pilonul 2 de pensii – retragere bani

Odată îndeplinite condițiile necesare pentru obținerea pensiei din pilonul 2 (atingerea vârstei standard de pensionare sau invaliditatea de gradul I sau II), participantul la pilonul 2 de pensii trebuie să contacteze administratorul fondului de pensii, depunând o cerere de solicitare a plății drepturilor cuvenite. Cererea trebuie să cuprindă opțiunea de plată:

  • fie ca plată unică;
  • fie ca plăți eșalonate, în tranșe egale de minim 500 de lei, pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • copie act de identitate valabil la data depunerii cererii;
  • decizia administrativă privind acordarea pensiei;
  • pentru invaliditate: certificatul de încadrare în grad de invaliditate;
  • în caz de deces: certificat deces și documente care atestă calitatea de moștenitor;

Ulterior verificării documentelor depuse, în măsura în care toate condițiile sunt îndeplinite, cererea urmează să fie validată. Plata drepturilor se efectuează în maximum 10 zile lucrătoare de la data validării cererii, în caz de plată unică, iar pentru plata eșalonată se stabilește un grafic pe maximum 5 ani, cu rate lunare sau trimestriale. Transferul banilor se face prin virament bancar sau mandat poștal. Este important de reținut că întreaga procedură nu trebuie să depășească 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare