vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Când beneficiezi de pensia privată obligatorie?

Pensia privată obligatorie

Pensia privată obligatorie, cunoscută și sub numele de Pilonul II de pensii, reprezintă o componentă a sistemului de pensii din România și constituie un sistem de economisire pentru pensie, administrat privat, dar obligatoriu pentru anumite categorii de persoane. Pensia privată obligatorie are ca scop completarea pensiei de stat, oferind o sursă suplimentară de venit la pensionare pe baza colectării şi investirii, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale. 

Pensionari
Foto: expertcontrol.ro

Fondurile de pensii private sunt gestionate de companii private specializate, autorizate și supravegheate de stat, activitatea lor fiind strict reglementată și supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestui act normativ salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii administrat privat, în termen de cel mult patru luni de la intrarea în piața muncii. Cei care nu își exprimă opțiunea în această perioadă vor fi repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele șapte fonduri de pensii private obligatorii care funcționează în prezent în România. 

De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani care angajează pentru prima dată pe teritoriul României își pot alege, în mod facultativ, un fond de pensii private, fără însă a fi obligați.

Este important de reținut că odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii sau retragerii din sistemul de pensii administrate privat. Există însă opțiunea de transfer la un alt fond de pensii, acest drept putând fi exercitat oricând. De asemenea, o persoană nu poate participa în același timp la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.

Contribuţia la fondul de pensii este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia individuală de asigurări sociale. Potrivit modificărilor legislative intervenite în materie începând cu data de 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%.

Când beneficiezi de pensia privată obligatorie?

Banii strânși în contul de la fondul de pensii private pot fi încasați la atingerea vârstei legale de pensionare din sistemul public, sau înainte, în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității (invaliditate de grad 1 sau 2, decizie nerevizuibila). În cazul decesului, conform legii, moștenitorii vor primi sumele acumulate în contul participantului. 

Odată îndeplinite condițiile necesare pentru obținerea pensiei private obligatorii (atingerea vârstei standard de pensionare sau  invaliditatea de gradul I sau II), participantul la pensia privată obligatorie trebuie să contacteze administratorul  fondului de pensii, depunând o cerere de solicitare a plății drepturilor cuvenite. 

Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • copie act de identitate valabil la data depunerii cererii;
  • decizia administrativă privind acordarea pensiei;
  • pentru invaliditate: certificatul de încadrare în grad de invaliditate;
  • în caz de deces: certificat deces și documente care atestă calitatea de moștenitor;

Administratorul verifică documentele depuse, iar dacă toate condițiile sunt îndeplinite, cererea urmează să fie validată. Plata drepturilor se efectuează în maxim 10 zile lucrătoare de la data validării cererii, în caz de plată unică, iar pentru plata eșalonată se stabilește un grafic pe maximum 5 ani, cu rate lunare sau trimestriale. Transferul banilor se face prin virament bancar sau mandat poștal. Este important de reținut că întreaga procedură nu trebuie să depășească 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii.

Prin urmare, la momentul deschiderii dreptului la pensie, beneficiarii pot opta fie pentru plata unică, care presupune să încaseze întreaga sumă odată, ori pentru plata eșalonată, în tranșe egale de minim 500 de lei, pe o perioadă de cel mult 5 ani. Din acest punct de vedere, spre deosebire de pensia de stat, care este încasată lunar până la finalul vieții, pensia privată obligatorie nu are reglementate plățile sub formă de anuităţi (viagere).

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....