vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Câte zile de spitalizare sunt gratuite?

Sistemul de sănătate din România prevede atât servicii medicale gratuite, cât și servicii cu plată, în funcție de statutul de asigurat al pacientului și de tipul de servicii medicale necesare. În acest articol, vom discuta despre numărul de zile de spitalizare gratuite pentru pacienții asigurați și neasigurați, precum și despre consecințele neplății serviciilor de spitalizare.

Internarea unui pacient neasigurat – câte zile de spitalizare sunt gratuite?

Un pacient care nu este asigurat prin CNAS poate fi internat într-o unitate medicală de stat numai în caz de urgență medicală. În cazul în care un astfel de pacient necesită continuarea internării, starea de urgență trebuie să fie certificată de medicul curant și aprobată de medicul șef de compartiment.

Dacă medicii constată că starea de urgență a pacientului a încetat, acesta trebuie informat cu privire la schimbarea situației sale medicale. Pacientului i se va aduce la cunoștință că, pentru a rămâne în continuare în spital, va trebui să suporte costurile aferente spitalizării pentru perioada care nu mai este considerată o urgență.

Astfel, pacientul neasigurat va beneficia de servicii medicale gratuite cât timp există o urgență medicală și va fi responsabil de plata cheltuielilor medicale după încetarea stării de urgență, dacă alege să rămână internat.

Conform legislației în vigoare, pacienții neasigurați au dreptul la:

 1. Un pachet minimal de servicii medicale în asistența medicală primară, care include:
  1. Servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală – asistență medicală de urgență – anamneză, examen clinic și tratament – se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie.
  2. Supraveghere – evaluarea factorilor ambientali, consiliere privind igiena alimentației, depistare de boli cu potențial endemoepidemic – examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimitere către structurile de specialitate pentru investigații, confirmare, tratament adecvat și măsuri igienico-sanitare specifice, după caz.
  3. Consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei – acestea includ luarea în evidență a gravidei, supravegherea sarcinii și urmărirea lăuzei.
  4. Consultațiile pentru acordarea serviciilor de planificare familială – consilierea persoanei privind planificarea familială și indicarea unei metode contraceptive.
  5. Servicii de prevenție.
  6. Activități de suport – acestea includ examinarea pentru constatarea decesului cu sau fără eliberare de acte medicale: eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepția situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, în condițiile stabilite prin norme.

B: Un pachet minimal de servicii medicale în asistența medicală ambulatorie cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale:

 1. Servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală;
 2. Supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic;
 3. Consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lăuziei;

C: Un pachet minimal de servicii medicale pentru asistența medicală spitalicească.

Pachetul minimal cuprinde servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și de zi și se acordă în situația în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat.

D: Pachetul minimal de servicii medicale pentru consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat

 1. Consultații de urgență la domiciliu pentru urgențele medico-chirurgicale – cod verde – prevăzute în anexa nr. 9 la Ordinul ministrului sănătății publice și al ministrului internelor și reformei administrative nr. 2.021/691/2008
 2. Transport sanitar neasistat.

E: Pachetul minimal de servicii medicale pentru medicina dentară. Pachetul minimal cuprinde următoarele categorii de acte terapeutice:

 1. activități profilactice;
 2. tratamente odontale;
 3. tratamentul parodontitelor apicale;
 4. tratamentul afecțiunilor parodonțiului;
 5. tratamente chirurgicale buco-dentare;
 6. tratamente protetice;
 7. tratamente ortodontice.

Internarea unui pacient asigurat – câte zile de spitalizare sunt gratuite?

Persoană bolnavă

Sistemul de sănătate din România, prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), oferă pacienților asigurați acces la servicii medicale fără costuri suplimentare în multe situații. Printre acestea se numără și internarea în spital, un aspect important pentru pacienții care necesită îngrijiri medicale complexe și monitorizare continuă.

Conform legislației din România, durata spitalizării gratuite pentru pacienții asigurați depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul afecțiunii, necesitatea intervenției medicale și recomandarea medicului curant. Nu există o limită generală strictă a numărului de zile gratuite de spitalizare, ci aceasta variază în funcție de următoarele aspecte:

Tipul afecțiunii și gravitatea acesteia

Pacienții care suferă de afecțiuni acute sau care necesită intervenții chirurgicale majore pot beneficia de spitalizare gratuită pentru o perioadă mai lungă de timp, atât timp cât este justificată de starea lor de sănătate. De exemplu, o operație complicată poate necesita o spitalizare de câteva săptămâni pentru recuperare.

Protocolul medical și recomandările medicului

Fiecare afecțiune are un protocol medical specific care determină durata recomandată de spitalizare. Medicul curant este cel care stabilește durata necesară de internare în funcție de evoluția pacientului și de necesitatea monitorizării continue. Astfel, internarea poate varia de la câteva zile pentru afecțiuni minore la perioade extinse pentru condiții mai grave.

Reglementările Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

CNAS are anumite reguli și reglementări privind durata spitalizării pentru diverse afecțiuni. De obicei, există protocoale standardizate care specifică durata maximă recomandată pentru diverse proceduri și tratamente. Acestea sunt orientative și pot fi ajustate în funcție de starea pacientului și recomandările medicului.

Spitalizarea de zi versus spitalizarea continuă

În cadrul sistemului de sănătate din România, există două tipuri de spitalizare: spitalizarea de zi și spitalizarea continuă. Spitalizarea de zi implică internarea pentru o perioadă scurtă, de obicei de câteva ore, pentru realizarea unor proceduri diagnostice sau terapeutice care nu necesită supraveghere peste noapte. Aceasta este, de obicei, gratuită pentru pacienții asigurați. Pe de altă parte, spitalizarea continuă implică o internare prelungită, pe parcursul a mai multe zile sau săptămâni, în funcție de necesități.

Ce se întâmplă dacă nu plătești spitalizarea?

Dacă nu plătești spitalizarea, consecințele pot varia în funcție de statutul tău de asigurat și de politica spitalului.

Pentru pacienții asigurați

Pentru pacienții asigurați, costurile spitalizării pentru serviciile medicale acoperite de asigurare sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dacă nu există costuri suplimentare pentru servicii neacoperite, nu ar trebui să existe probleme legate de neplata spitalizării.

Dacă apar costuri suplimentare pentru servicii care nu sunt acoperite de asigurare (de exemplu, condiții de confort sporit sau tratamente speciale), spitalul va emite o factură pentru aceste servicii. În cazul în care nu plătești aceste costuri suplimentare, spitalul poate trece la:

 1. Emiterea unei somații de plată – Spitalul va trimite o notificare formală în care te informează despre suma datorată și termenul de plată.
 2. Acționarea în instanță – Dacă suma datorată nu este achitată în termenul stabilit, spitalul poate iniția proceduri legale pentru recuperarea datoriilor. Acest lucru poate duce la costuri suplimentare pentru procesele legale și poate afecta scorul de credit al pacientului.

Pentru pacienții neasigurați

Cu excepția internării datorate stării de urgență, pacienții neasigurați sunt responsabili pentru plata integrală a costurilor spitalizării. Dacă nu plătesc aceste costuri, spitalul poate urma aceleași proceduri legale ca și în cazul pacienților asigurați cu costuri suplimentare, respectiv:

 1. Emiterea unei somații de plată – Notificarea formală privind suma datorată și termenul de plată.
 2. Acționarea în instanță – Proceduri legale pentru recuperarea datoriilor, care pot include executarea silită a bunurilor.
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...