vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Ce înseamnă certificat de handicap permanent?

Certificatul de handicap este un document oficial care atestă gradul și tipul de handicap al unei persoane în România, oferind informații importante despre:

  • tipul de handicap (fizic, auditiv, vizual, mental, psihic, etc.);
  • gradul de handicap (ușor, mediu, accentuat sau grav);
  • perioada de valabilitate a certificatului;
  • drepturile și beneficiile sociale la care persoana are acces.

Certificatul de handicap este emis de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH) sau de Comisia pentru protecţia copilului, în urma unei evaluări medicale și psihosociale complexe.

Persoană cu handicap

De regulă, certificatele de handicap prevăd un termen de valabilitate, având în vedere că potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele cu handicap sunt supuse unor evaluări periodice. Termenul de valabilitate al unui certificat de handicap variază în concret în funcție de tipul și gradul de handicap, vârsta persoanei (dacă este un adult sau un copil), precum și de recomandările comisiei de evaluare.

Astfel, stabilirea perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap revine Comisiei de evaluare, care va decide în funcție de criteriile medico-psihosociale.

Termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabileşte ţinând cont de situaţia concretă a copilului din punct de vedere al deficienţelor/afecțiunilor, limitărilor de activitate şi restricţiilor de participare şi este de minimum 6 luni şi maximum 2 ani.

Pentru tânărul care urmează să împlinească 18 ani, termenul de valabilitate poate fi mai mic de 6 luni şi mai mare de 2 ani, dar nu mai mare de 2 ani şi 6 luni.

În situaţia în care copilului cu dizabilităţi îi sunt eliberate, consecutiv, două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare având termenul de valabilitate de 2 ani, ulterior, Comisia pentru protecţia copilului eliberează un certificat valabil până la vârsta de 18 ani, pe baza criteriilor biopsihosociale specifice, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Pentru copiii cu handicap a căror afecţiune necesită îngrijiri medicale paliative, certificate de medicul de specialitate, Comisia pentru protecţia copilului stabileşte un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani.

În cazul adulților, certificatul de handicap poate fi temporar, cu o valabilitate de 6 luni, 1 an, 2 ani sau 3 ani, ori poate fi permanent. În cazul în care certificatul de încadrare în grad și tip de handicap expiră, trebuie să se depună un nou dosar de evaluare cu 60 de zile înainte de expirarea valabilității.

Certificatul de handicap permanent este certificatul de handicap pentru care nu este stabilit un termen de valabilitate. Astfel, pentru persoanele adulte cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare stabilește un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea persoanelor la reevaluările periodice.

Prin urmare, printr-o modificare legislativă intervenită în anul 2023, comisiile de evaluare vor fi obligate, atunci când vine vorba despre persoane cu dizabilități ireversibile și care nu pot urma programe de recuperare, să emită certificate de încadrare în grad de handicap cu valabilitate nelimitată. Astfel, potrivit art. 87 alin. (11) din Legea 448/2006, modificat prin Legea nr. 340/2023 pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....