vineri, iulie 12, 2024

Ce înseamnă handicap somatic?

Handicapul somatic se referă la o categorie de dizabilități fizice care afectează funcțiile corporale ale unei persoane. Acesta implică limitări ale mobilității sau dexterității cauzate de afecțiuni ale sistemului muscular, osos sau nervos. Handicapul somatic afectează doar funcțiile fizice ale corpului și nu implică neapărat afectarea capacităților cognitive sau intelectuale ale persoanei.

În această categorie se încadrează, potrivit Ordinului nr. 762/2007 o serie vastă de afecțiuni, ce include bolile care afectează funcțiile locomotorii, respiratorii, cardiovasculare, digestive, renale, endocrine, metabolice, circulatorii și neurologice. Este vorba de boli cu impact negativ asupra capacității fizice a organismului, care determină anumite limitări în desfășurarea activităților obișnuite.

cărucior handicap

Printre cele mai cunoscute afectiuni somatice locomotorii se numără osteoporoza, artrita reumatoidă, distrofia musculară și spondiloartrita anchilozantă. Dintre bolile respiratorii putem menționa boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și fibroza pulmonară idiopatică, iar din sfera cardiacă se cuvin menționate boala coronariană și insuficiența cardiacă. Alte afecțiuni cunoscute din sfera somatică mai sunt diabetul, obezitatea morbidă, colita ulcerativă, boala Crohn și insuficiența renală.

Totodată, denumirea generală de handicap somatic include și bolile care creează deficit imunitar cronic, bolile sistemului endocrin, bolile cronice de metabolism și afecţiunile cronice ale pielii.

Printre alte exemple de boli care generează în handicap somatic se numără și:

 1. Paralizie;
 2. Amputări;
 3. Boli neuromusculare (de exemplu, distrofie musculară); 
 4. Afecțiuni ale coloanei vertebrale;
 5. Artrita severă;
 6. Leziuni cerebrale care afectează funcțiile motorii, etc. 

Persoanele cu handicap somatic pot avea nevoie de dispozitive de asistență precum scaune cu rotile, proteze sau tehnologii adaptive pentru a-și îmbunătăți mobilitatea și autonomia în viața de zi cu zi.

Handicap somatic – grad de handicap

Gradele de handicap pentru handicapul somatic sunt stabilite în funcție de severitatea afecțiunii și impactul acesteia asupra capacității persoanei de a desfășura activități zilnice.

Persoana se încadrează în gradul I de handicap (handicap grav), dacă aceasta are nevoie de îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane. Această categorie de persoane cu handicap somatic se caracterizează prin limitări funcționale complete sau aproape complete.

Persoanele încadrate în gradul II de handicap (handicap accentuat) suferă limitări funcționale importante, fără ca acestea să fie totale și necesită asistență parțială pentru unele activități cotidiene.

Persoanele cu handicap somatic mediu, de gradul III, pot desfășura activități zilnice, cu anumite dificultăți, motiv pentru care au nevoie de asistență și adaptări în unele aspecte ale vieții, iar persoanele cu handicap ușor, de gradul IV, de regulă se pot adapta a viața socială și profesională fără dificultăți semnificative.

Încadrarea într-un anumit grad de handicap se face de către comisiile de evaluare, în urma unei evaluări complexe care ia în considerare:

 • Tipul și severitatea deficienței;
 • Gradul de autonomie personală;
 • Capacitatea de integrare socială;
 • Situația socio-economică;
 • Mediul fizic și social.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare