vineri, iulie 12, 2024

Ce scutiri au persoanele cu handicap accentuat?

Legea 448/2006

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește cadrul general pentru respectarea, promovarea și garantarea drepturilor persoanelor cu handicap în România. Această lege definește noțiunile de bază precum handicapul, persoana cu handicap, precum și categoriile de handicap – ușor, mediu, accentuat și grav.

Legea are ca scop principal prevenirea și combaterea discriminării persoanelor cu handicap, asigurarea participării depline la viața socială și garantarea exercitării drepturilor fundamentale. Ea reglementează:

 • accesul la mediul fizic, informațional și comunicațional, 
 • drepturile în domeniul educației, formării și ocupării forței de muncă, sănătății, asistenței sociale, culturii, sportului, precum și alte drepturi și facilități.

Persoanele cu handicap beneficiază de o serie de drepturi fundamentale, consacrate prin acte normative naționale și internaționale, cu scopul de a preveni discriminarea, de a promova incluziunea socială și de a respecta demnitatea umană, precum: 

 • dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei
 • interzicerea discriminării pe criterii de handicap în protejarea acestor drepturi fundamentale;
 • protecția împotriva torturii, tratamentelor crude, inumane sau degradante – inclusiv interzicerea experimentelor medicale sau științifice fără consimțământ; 
 • acces la mediul fizic, la transport, la informație și comunicații – prin identificarea și înlăturarea barierelor din spațiile publice, clădiri, sisteme de transport și informare;
 • acces la tehnologii asistive și dispozitive de asistență – prin facilitarea accesului și utilizării acestor tehnologii.

Cadrul legislativ principal este dat de Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, la care România este parte. De asemenea, Legea 448/2006 reglementează drepturile persoanelor cu handicap la nivel național. Respectarea deplină a acestor drepturi este esențială pentru incluziunea socială, nediscriminarea și respectarea demnității persoanelor cu handicap.

Ce scutiri au persoanele cu handicap accentuat? 

Persoanele încadrate cu handicap accentuat, conform evaluării realizate de comisiile de expertiză medicală, beneficiază de următoarele scutiri principale, potrivit Legii 448/2006:

 • scutirea de la plata impozitului pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă, aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap accentuat, pentru locuința de domiciliu/reședință
 • scutirea de la plata impozitului pe terenul aferent clădirii de locuit de mai sus, precum și pentru terenul peste care s-a construit accesul către clădire
 • scutirea de la plata taxei pentru eliberarea autorizației de construire/desființare pentru clădirea de locuit
 • scutirea de la plata taxei pentru admiterea în lăcașuri culturale de stat, de călătorie pe căile de comunicație, precum și pentru accesul în lăcașurile de cult
 • scutiri de la plata anumitor taxe percepute de autoritățile administrației publice locale, conform hotărârilor adoptate de acestea.

De asemenea, persoanele cu handicap accentuat beneficiază și de alte drepturi și facilități, precum decontarea unor servicii, transport public urban gratuit și parcare gratuită.

Acte necesare pentru scutirea de impozit persoane cu handicap

Pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădire și teren, persoanele cu handicap accentuat trebuie să depună o cerere în acest sens la Compartimentul de Specialitate din cadrul Primăriei unde își au domiciliul/reședința, însoțită de următoarele documente:

 • cerere;
 • copie după actul de identitate;
 • copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
 • certificatul de încadrare în grad de handicap accentuat; 
 • documente doveditoare asupra calității de proprietar/coproprietar al clădirii care constituie locuința și al terenului aferent (actele de proprietate);

Autoritățile au obligația de a informa și de a înlesni accesul persoanelor cu handicap la toate facilitățile cuvenite prin lege, pentru a garanta incluziunea socială și nediscriminarea acestor persoane.

Comentarii

 1. Vreau să mă ajutați să trăiesc conform legii că eu sunt bolnav cu gradul de accentuat și mai Am și un preaifart și am un ajutor de 490delei cum pot să trăiesc cu acest venit domnilor experți??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare