joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cine poate fi însoțitor persoană cu handicap?

Societatea noastră modernă recunoaște și susține necesitatea asistenței constante pentru persoanele cu handicap, prin stabilirea unor norme în ceea ce privește rolul și drepturile însoțitorilor. Acești însoțitori joacă un rol fundamental nu doar în sprijinul zilnic oferit, ci și în facilitarea integrării sociale complete a persoanelor cu dizabilități.

Conform art. 5 pct. 21 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, termenul de „însoțitor” este definit ca fiind persoana care acompaniază persoana cu handicap și care beneficiază de anumite drepturi legale pentru a facilita această asistență. Aceasta este o prevedere inclusă în lege pentru a asigura că persoanele cu dizabilități primesc suport adecvat în activitățile lor zilnice.

Articolul 7 din Normele metodologice din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aduce clarificări importante în această privință, indicând că însoțitorul unui copil sau adult cu handicap grav ori accentuat poate fi „orice persoană” care îl însoțește pe acesta. Acest aspect lărgește spectrul de persoane eligibile pentru a ocupa acest rol important, de la membrii familiei la prieteni sau cunoștințe care dovedesc capacitatea de a oferi suportul necesar.

De asemenea, legislația menționează că asistentul personal poate fi, de asemenea, însoțitor în cazul unui copil sau adult cu handicap grav, subliniind flexibilitatea în alegerea celui mai potrivit suport pentru persoanele cu nevoi speciale.

Pornind de la aceste prevederi legale este absolut necesar să se facă diferența între noțiunea de „însoțitor” al persoanei cu handicap și „asistent personal” al persoanei cu handicap.

În acest sens, conform art. 5 pct. 6 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap  prin „asistent personal” al persoanei cu handicap grav se înțelege persoana care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Spre deosebire de însoțitor, care poate să fie orice persoană, pentru a deveni asistent personal, cel interesat trebuie să îndeplinească anumite condiții prevăzute de lege, respectiv:

 1. să aibă vârsta minimă de 18 ani împliniți și să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal;
 2. să aibă capacitate deplină de exercițiu și o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
 3. asistentul personal trebuie să fi absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu. Există însă și excepții de la această regulă, în cazul rudelor și afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și în cazul soțului sau soției acesteia. În situații excepționale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități poate aproba derogarea de la îndeplinirea condițiilor de studii și în cazul altor persoane.

Este important de menționat că persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani, nu pot deține calitatea de asistent personal.

Funcția de asistent persona se exercită în temeiul unui contract individual de muncă care se încheie cu primăria localității de domiciliu sau reședință a persoanei cu handicap grav, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii. Odată încadrat cu contract individual de muncă, asistentul personal beneficiază de anumite drepturi prevăzute de lege. Acesta are dreptul la un salariu stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Deci, asistentul personal este plătit din bani publici.

Spre deosebire de asistentul personal, însoțitorul persoanei cu handicap nu exercită această atribuție în temeiul unui contract individual de muncă și, implicit, nu beneficiază de dreptul la salariu stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cu toate acestea, este important de menționat că în anumite situații particulare Legea nr. 448/2006 permite, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, persoanei cu handicap sau reprezentantului legal al acesteia să opteze pentru asistent personal (care, așa cum am văzut, urmează să aibă calitatea de angajat și să fie plătit din fonduri publice) sau să opteze pentru indemnizație de însoțitor.

Astfel, art. 42 alin. 1 din Legea nr. 448/2006 adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizație de însoțitor.

Potrivit art. 42 alin. 2 al aceluiași art. persoanele cu handicap grav care au și calitatea de pensionari de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate pot opta pentru indemnizația pentru însoțitor prevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau pentru asistent personal.

Putem observa că în această ipoteză, pentru a beneficia de indemnizația de însoțitor sau pentru asistent personal sunt necesar a fi îndeplinite două condiții, cumulative: persoana să aibă un handicap grav și calitatea de pensionar de invaliditate, încadrat în gradul I de invaliditate.

Acte necesare pentru însoțitor persoană cu handicap

Actele necesare pentru obținerea indemnizației de însoțitor sunt următoarele:

 1. cererea privind acordarea indemnizației de însoțitor;
 2. carte de identitate sau buletin;
 3. acte de stare civilă (certificat de naștere, certificat de căsătorie)
 4. certificatul de încadrare în grad de handicap;
 5. decizia de pensionare și ultimul talon de pensie în original, dacă este cazul;
 6. copie act de identitate reprezentant legal ori, după caz, a curatorului.

Actele necesare pentru întocmirea dosarului de asistent personal sunt următoarele:

 1. carte de identitate asistent personal;
 2. carnet de muncă ori declarație pe propria răspundere;
 3. acte dovedire studii;
 4. adeverință de la medicul de familie/ adeverință care să ateste starea de sănătate a însoțitorului;
 5. acte de stare civilă (certificat de căsătorie, certificat de naștere);
 6. cazier judiciar;
 7. certificatul de încadrare în grad de handicap grav al persoanei care necesită asistent personal;
 8. decizia de pensionare și ultimul talon de pensie în original al persoanei cu handicap grav, dacă este cazul;
 9. copie act de identitate reprezentant legal ori, după caz, a curatorului;
 10. acord scris din partea familiei ori a susținătorului legal în cazul persoanelor cu handicap fără discernământ.

Lista documentelor prezentate mai sus este exemplificativă și poate să difere de la o Direcție Generală de Asistență Socială la alta. Pentru stabilirea cu exactitate a documentelor necesare vă recomandăm să vă adresați, personal, telefonic ori prin e-mail Direcției Generale de Asistență Socială de la domiciliul persoanei cu nevoie speciale.

Cât este indemnizația de însoțitor?

Potrivit art. 58 alin. 3 din Legea nr. 448/2006 adultul cu handicap vizual grav primește pentru plata însoțitorului o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradația 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Conform Articolului 37 alineatul (1) litera a) din legislație, salariul unui asistent personal este stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Aceasta înseamnă că salariul unui asistent personal este aliniat cu grila de salarizare aplicabilă în sectorul public, oferind o remunerație echitabilă și transparentă.

Deci, în prezent salariul brut al unui asistent personal este de 3.465 lei. De asemenea, la această sumă se adaugă și anumite indemnizații. Mai multe detalii legate de salariul asistentului personal găsiți în următorul articol: Salariu asistent personal 2024.

În ceea ce privește cuantumul indemnizației pentru însoțitor acordate persoanele cu handicap grav care au și calitatea de pensionari de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate acesta reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilite în condițiile legii. Indemnizația pentru însoțitor se suportă de la bugetul de stat.

La momentul actul valoarea unui punct de pensie este de 2.032 lei. Deci, în acest caz, cuantumul indemnizației va fi de 80% x 2.032 lei = 1.626 lei.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....