joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cod 06 concediu medical

Concediul medical este perioada de timp în care un angajat este indemnizat, deși acesta nu prestează muncă, aflându-se în imposibilitate de a munci din cauza unor probleme de sănătate.

În funcție de problemele medicale concrete ale angajatului, acesta se va încadra într-unul sau altul dintre tipurile de concedii medicale prevăzute de lege. Fiecărui tip de concediu medical îi corespunde un cod care indică tipul de afecțiune de care suferă angajatul, precum și indemnizația la care are dreptul, potrivit legii. 

Modul de calcul și condițiile de acordare a concediilor medicale sunt reglementate de OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Cod 06 concediu medical – ce înseamnă?

Codul 06 concediu medical se acordă angajatului care suferă de o afecțiune care se încadrează în categoria urgenţelor medico-chirurgicale. Această categorie include afecțiuni acute care necesită tratament imediat și pot pune în pericol viața pacientului. Câteva exemple de astfel de afecțiuni sunt: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hemoragiile severe, fracturile complexe.

Pentru a beneficia de concediu medical cod 06, angajatul trebuie să prezinte un certificat medical eliberat de medicul specialist sau de medicul de familie care să ateste diagnosticul și necesitatea acordării concediului medical în regim de urgență. Durata concediului medical cod 06 variază în funcție de gravitatea afecțiunii și de evoluția stării de sănătate a pacientului, putând fi prelungită, cu avizul medicului curant, până la recuperarea completă a capacității de muncă.

Cod 06 concediu medical – cât se plătește?

Conform prevederilor OUG 158/2005, indemnizația pentru concediu medical cod 06 se calculează la 100% din baza de calcul care reprezintă media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare lunii în care s-a îmbolnăvit angajatul. Este important de menționat faptul că la calculul mediei veniturilor brute se iau în considerare toate veniturile brute realizate de angajat în perioada de referință, incluzând salariul de bază, sporurile, bonusurile, primele, indemnizațiile și alte adaosuri salariale. În schimb, nu vor fi luate în calcul diurnele, drepturile salariale plătite din fondul de salarii în caz de delegare sau detașare și nici indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Așadar, dacă, de exemplu, un angajat a realizat în ultimele 6 luni un venit mediu brut de 5000 lei pe lună, indemnizația pentru concediul medical cod 06 va fi tot de 5000 lei pe lună, indiferent de durata concediului cu mențiunea că, raportat la prevederile art. 13 alin. (2) din Oug 158/2005, concediul medical pentru boală obișnuită (în care este inclus și codul 06), se acordă pentru maxim 183 de zile pe an.

Cine plătește concediu medical cod 06?

Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă sunt suportate diferit, în funcție de situație. În cazul persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. A din OUG 158/2005 (persoane care provin din state membre ale Uniunii Europene care realizează venituri în România în baza unui contract de muncă), primele 5 zile de concediu medical sunt plătite de către angajator. După aceste 5 zile, indemnizația este suportată din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) până la încetarea incapacității temporare de muncă sau, după caz, până la pensionarea asiguratului. 

De la această regulă, fac excepție persoanele asigurate care au fost plasate în izolare conform Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, în cazul acestor persoane, indemnizația este plătită din bugetul FNUASS încă din prima zi de incapacitate temporară de muncă).

Pentru anumite categorii de persoane asigurate, precum cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. B și C și alin. (2) din OUG 158/2005 (orice alte persoane decât cele prevăzute în paragrafele anterioare; de exemplu, persoanele care provin din state externe Uniunii Europene sau persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj), indemnizația este suportată din bugetul FNUASS începând cu prima zi de incapacitate temporară de muncă.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....