luni, iunie 17, 2024

Concediu postnatal – ce este și cum se calculează?

Ce înseamnă concediu postnatal?

Concediul de maternitate care cuprinde concediul prenatal (de sarcină) și concediul postnatal (de lăuzie) este reglementat în mod expres prin dispozițiile art. 23-25 OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Concediul postnatal (pentru lăuzie) este perioada de concediu de maternitate de care persoana îndreptățită beneficiază după naștere și nu poate fi întrerupt.

Raportat la dispozițiile legale antereferite, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. 

De concediu de maternitate și de indemnizația aferentă acestuia, beneficiază şi femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurat dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii acestei calităţi și dacă îndeplinesc celelalte condiții prevăzute de lege.

Câte zile de concediu postnatal ai dreptul?

Astfel cum am menționat în paragraful anterior, în conformitate cu dispozițiile OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul postnatal (pentru lăuzie) pe o perioadă de 63 de zile după naştere. 

Însă duratele concediilor pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare. Astfel, distribuția zilelor de concediu de maternite înainte și după naștere poate fi alta, în funcție de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare. Singura restricție este dată de faptul că primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiază de asemenea, la cerere, de concediu pentru sarcină, după luna a 6-a de sarcină, astfel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Calcul concediu postnatal

Pe durata concediului de maternitate (concediu prenatal/concediu postnatal) persoanele îndreptățite beneficiază de o indemnizație de maternitate. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG 158/2005, respectiv din media veniturilor brute obținute timp de 6 luni din ultimele 12 luni anterioare luării concediului.

În situația în care o femeie, din motive neimputabile ei, nu mai deține calitatea de asigurat, dar naște în termen de 9 luni de la data pierderii acestei calități, beneficiind astfel de concediu de maternitate, indemnizația se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra mediei veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare