vineri, iulie 12, 2024

Cum se calculează pensia?

În România, contribuabilii pot beneficia de mai multe tipuri de pensie, cum ar fi: pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de urmaș și pensie de boală sau de invaliditate. Ca modalitate de calcul, cuantumul pensiilor se determină diferit în funcție de tipul de pensie pe care beneficiarul îl încasează.

Calculul determinat pentru toate aceste tipuri de pensii este realizat de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sau de către casele teritoriale de pensii, la momentul emiterii Deciziei de pensionare, sau prin recalculări și revizuiri ulterioare, conform legislației în vigoare. 

Pensionari
Foto: expertcontrol.ro

Pentru a calcula pensia pentru limită de vârstă în România, este necesar a se lua în considerare mai mulți factori determinanți precum: 

  1. Punctajul mediu anual obținut de contribuabil;
  2. Valoarea punctului de pensie;
  3. Stagiul complet de cotizare.

Formula de bază pentru determinarea cuantumului pensiei este:

Pensia = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie 

Punctajul mediu anual se calculează în funcție de veniturile realizate de contribuabil de-a lungul carierei. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din suma punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Practic, este necesar ca inițial să se însumeze numărul de puncte realizat în fiecare lună de către contribuabil pe perioada unui an,iar prin împărţirea la 12 luni va rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Valoarea punctului de pensie este stabilită de Guvern și se actualizează periodic. În 2024, valoarea punctului de pensie este de 2032 lei, aceasta însă putându-se modifica.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care persoana a plătit contribuții către sistemul de pensii. Cu cât este mai mare stagiul de cotizare, cu atât pensia poate fi mai mare. Actualmente în România stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. 

Pe lângă formula de bază însă, calculul pensiei, precum și cuantumul concret al pensiei lunare pot  depinde de numeroși factori precum:

 • perioadele asimilate (studii universitare, stagiul militar, perioada de șomaj, concediul medical);
 • condiții de muncă (normale, deosebite sau speciale, încadrarea în fostele grupe de muncă I-a, a II-a și a III-a);
 • vârsta standard de pensionare (variază în funcție de anul nașterii și sex);
 • perioade lucrate în străinătate;
 • venituri realizate;
 • perioadele de incapacitate de muncă;
 • grupa de muncă;
 • alte asemenea.

Acești factori se combină pentru a determina punctajul final și, implicit, valoarea pensiei. Este important de menționat, însă, că legislația în domeniul pensiilor se poate modifica, prin urmare se recomandă l verificarea periodică a informațiilor actualizate, prin consultarea  Caselor de Pensii Publice.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare