vineri, iunie 14, 2024

Decontare ochelari de vedere

Procedură decontare ochelari de vedere

După angajarea într-o instituție, persoana angajată are dreptul să beneficieze de un examen oftalmologic gratuit, pentru a-și testa vederea. Drepturile angajaților cuprind această testare oftalmologică gratuită, o dată pe an sau în momentul în care salariatul observă dificultăți de vedere. 

În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, angajatorii au obligația de a face o analiză a posturilor de lucru pentru a evalua condițiile de securitate şi sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce privește eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice și solicitare mentală.

În plus, Hotărârea de Guvern antemenționată, prevede în cuprinsul art. 12 faptul că: „Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competența necesară:

a) înainte de începerea activității la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.”

Dacă, în urma examenului medical antereferit, rezultă necesitatea acestuia, lucrătorii beneficiază de un examen oftalmologic, iar dacă acesta arată că este necesar şi dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activităţii respective.

Potrivit jurisprudenței CJUE, dispozitivele speciale de corecție includ ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor, cu mențiunea că aceștia nu trebuie să fie utilizați exclusiv în cadrul profesional. 

Însă, potrivit legii, măsurile luate în ipoteza la care am făcut referire supra nu trebuie să implice în niciun caz costuri financiare pentru lucrători. Totodată, protecţia ochilor şi a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului naţional de sănătate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Astfel, dacă după testare, medicul oftalmolog apreciază că este nevoie de o corecție a ochilor prin utilizarea unor dispozitive de corecție speciale, angajatorii sunt obligați să plătească salariaților ochelarii de vedere sau lentilele de protecție, fie să deconteze costurile aferente suportate de aceștia.  

Pentru decontarea ochelarilor de vedere, este necesară, în special, fișa eliberată de medicul specialist din care să ateste că este nevoie de aceștia, care trebuie ulterior comunicată angajatorului. Încălcarea de către angajator a acestor reguli impuse de legislație este sancționată conform legii, contravențional, civil sau penal, după caz. 

Tratament fiscal decontare ochelari de vedere

În ceea ce privește tratamentul fiscal al sumelor necesare achiziționării ochelarilor de vedere sau a lentilelor, potrivit  art. 76 alin. (4) lit. f) si 142 lit. e) din Codul fiscal, contravaloarea ochelarilor suportată de angajator nu reprezintă venit taxabil pentru salariat. În egală măsură, pentru angajator cheltuiala este deductibilă integral în temeiul art. 25 alin. (2) din Codul fiscal. 

Condițiile principale pentru decontarea sumelor aferente achiziționării ochelarilor de vedere sunt:

  • Utilizarea frecventă a ecranelor de vizualizare pe durate mai îndelungate de timp;
  • Consultul trebuie efectuat de un medic oftalmolog specialist; 
  • Trimiterea către angajator a documentelor doveditoare consultului oftalmologic; 

De menționat în acest context este faptul că, nu se decontează sumele achitate de către salariați pentru achiziționarea ochelarilor de soare, respectiv pentru repararea lentilelor sau înlocuirea ramelor.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare