vineri, iulie 12, 2024

Drepturile bolnavilor de parkinson

Care sunt drepturile bolnavilor de parkinson?

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care afectează sistemul nervos și poate duce la simptome specifice precum tremurul, rigiditatea musculară, mișcări încetinite și dificultăți în coordonarea mișcărilor. Fiind o boală complexă și progresivă, pacienții se confruntă cu o luptă îndelungată împotriva simptomelor.

Actualmente, nu există o lege în vigoare care să reglementeze în mod special drepturile bolnavilor de parkinson. Cu toate acestea, bolnavii de parkinson beneficiază de o multitudine de drepturi, protecția legală a acestor categorii de pacienți fiind asigurată prin intermediul mai multor acte normative.

persoană bolnavă de parkinson

În primul rând, bolnavii de parkinson au dreptul de acces la îngrijiri medicale de înaltă calitate, la tratament adecvat și în timp util. Acest drept include mai multe componente:

 • acces la consultații neurologice regulate;
 • tratament farmacologic personalizat (levodopa, agoniști dopaminergici, etc.);
 • terapii complementare (fizioterapie, terapie ocupațională, logopedie);
 • posibilitatea de a beneficia de tratamente avansate (ex. stimulare cerebrală profundă) când este indicat medical;
 • acces gratuit sau compensat la dispozitive de mers (baston, cârje, cadru de mers, scaun rulant).

În al doilea rând, ca și oricărui alt pacient, bolnavilor de parkinson le este asigurat dreptul la informare. Aceștia au dreptul să obțină informații complete despre diagnostic, prognostic și opțiuni de tratament, precum și explicații clare despre efectele secundare ale medicamentelor. În acest sens, bolnavii de parkinson au acces liber la materialele educative despre managementul bolii.

În al treilea rând, bolnavii de parkinson beneficiază de dreptul la asistență socială, având astfel dreptul la o evaluare gratuită în vederea încadrării unui grad de handicap. Pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, reglementările în vigoare prevăd acordarea unei indemnizații lunare, precum și un asistent personal sau o indemnizație de însoțitor, dar acesta din urmă numai în cazul persoanelor cu handicap grav. Totodată, bolnavii parkinson pot beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu, precum și de acces la dispozitive adaptive pentru activitățile zilnice.

Mai departe, bolnavii de parkinson încadrați în gradul de handicap grav sau accentuat sunt scutiți de plata impozitului pe venit și de plata impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport. Ca o alte facilitate fiscală, bolnavii de parkinson beneficiază și de reduceri la transportul în comun.

De asemenea, legislația muncii prevede mai multe facilități care pot fi acordate persoanelor cu dizabilități și inclusiv bolnavilor de parkinson, cum ar fi:

 • program de lucru redus la 4 ore pe zi, la cerere, fără diminuarea salariului;
 • concediu medical prelungit, conform recomandărilor medicale;
 • adaptarea locului de muncă la nevoile specifice.

Totodată, Constituția României, în acord cu prevederile legislației europene în materia drepturilor omului, asigură bolnavilor de parkinson dreptul la demnitate, respect și tratament nediscriminatoriu în toate interacțiunile cu sistemul medical și social. Principiul nediscriminării se aplică atât în privința accesului la servicii medicale, cât și în privința accesului la servicii sociale, educaționale și de angajare. Astfel, angajatorul nu poate discrimina angajatul din cauza bolii parkinson, având obligația de a realiza ajustări rezonabile pentru a-i satisface nevoile angajaților care suferă de această afecțiune.

Nu în ultimul rând, bolnavii de parkinson beneficiază și de alte drepturi, după cum urmează:

 • dreptul la confidențialitatea datelor medicale;
 • dreptul de a participa la studii clinice, cu consimțământul acestora și cu îndeplinirea criteriilor;
 • dreptul la suport psihologic (acest drept fiind asigurat atât bolnavilor de parkinson, cât și membrilor de familie ale acestora).

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare