vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Indemnizație însoțitor persoană cu handicap

Persoanele cu handicap grav au nevoie frecvent de suport în activitățile zilnice, iar statul român recunoaște și susține acest necesar prin diverse măsuri legislative. Una dintre cele mai importante forme de sprijin este acordarea indemnizației pentru însoțitor, conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În continuare, vom detalia condițiile de eligibilitate pentru acest beneficiu și cuantumul indemnizației.

Persoanele cu handicap beneficiază de însoțitor?

Da, persoana cu handicap beneficiază de însoțitor. Astfel, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, termenul „însoțitor” este juridic definit la art. 5 pct. 21 ca fiind persoana care acompaniază și asistă persoana cu handicap, având drepturi legale specifice pentru a facilita acest sprijin.

Art. 7 din Normele metodologice de aplicare a legii, adoptate prin Ordinul nr. 762/2007, precizează că rolul de însoțitor poate fi îndeplinit de „orice persoană” care demonstrează capacitatea de a acorda suportul necesar, extinzând astfel cercul posibililor însoțitori de la membrii de familie la prieteni sau alte cunoștințe.

De asemenea, legislația menționează că asistentul personal poate fi, de asemenea, însoțitor în cazul unui copil sau adult cu handicap grav, subliniind flexibilitatea în alegerea celui mai potrivit suport pentru persoanele cu nevoi speciale. Pentru o înțelegere aprofundată a diferenței dintre „însoțitor” și „asistent personal” vă invităm să lecturați și următorul articol: Cine poate fi însoțitor persoană cu handicap?

De asemenea, articolul 42 alin. (1) din aceeași lege prevede că adultul cu handicap vizual grav are opțiunea de a alege între angajarea unui asistent personal sau primirea unei indemnizații de însoțitor. Mai mult, potrivit art. 42 alin. (2) din lege persoanele cu handicap grav care au și calitatea de pensionari de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate pot opta pentru indemnizația pentru însoțitor prevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Acest cadru legislativ subliniază flexibilitatea și adaptabilitatea sistemului de asistență socială în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui beneficiar.

Cât este indemnizația de însoțitor?

Indemnizația însoțitor persoană cu handicap este determinată în funcție de specificațiile legale care intenționează să reflecte standardul necesar de asistență pentru persoanele cu dizabilități severe. Conform articolului 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, adulții cu handicap vizual grav beneficiază de o indemnizație care echivalează cu salariul net al unui asistent personal de gradația 0.

Acest salariu este definit de prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și, potrivit ultimei actualizări, este stabilit la suma de 3.465 lei brut.

Pentru persoanele cu handicap grav care sunt și pensionari de invaliditate gradul I, legislația specifică în articolul 42 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 că acestea pot opta pentru o indemnizație de însoțitor în valoare de 80% din punctul de pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această prevedere asigură o sursă de venit suplimentară destinată exclusiv acoperirii costurilor asociate cu necesitățile speciale ale beneficiarilor.

La momentul actul valoarea unui punct de pensie este de 2.032 lei. Deci, în acest caz, cuantumul indemnizației va fi de 80% x 2.032 lei = 1.626 lei.

Mai multe detalii legate de salariul asistentului personal găsiți în următorul articol: Salariu asistent personal 2024.

Aceste norme legale sunt fundamentale pentru a asigura că persoanele cu handicap beneficiază de sprijin adecvat, contribuind astfel la integrarea lor mai eficientă în societate și la îmbunătățirea calității generale a vieții.

Astfel, statul român își manifestă angajamentul continuu față de promovarea drepturilor și protecția persoanelor cu dizabilități, garantând accesul la resursele necesare pentru o viață autonomă și demnă.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....