joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

OUG 34/2023

În anul 2023 a fost adoptată OUG 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Acest act normativ conține o serie de prevederi importante ce aduc modificări semnificative în domeniul fiscal-bugetar.

Una dintre principalele modificări aduse de OUG 34/2023 este cuprinsă în art. III al acestui act normativ, prevedere potrivit căreia, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de:

  • autoturisme;
  • mobilier şi aparatură birotică.

Începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă încetează toate procedurile de achiziţie publică pentru bunurile enumerate pentru care nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică, iar asigurarea necesităţilor de bunuri menționate se realizează numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice.

Totuși, legiuitorul a prevăzut și unele excepții de la această interdicție reglementată de OUG 34/2023. Astfel, fac excepție:

  • autorităţile şi instituţiile publice nou-înfiinţate după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, numai în primul an de funcţionare, dacă acestea nu provin din restructurarea şi/sau reorganizarea altor instituţii publice, deja existente;
  • obiectivele de investiţii cu punere în funcţiune după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă;
  • achiziţiile efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile şi proiectelor cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României;
  • autoturismele a căror achiziţie se realizează în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanţat din Fondul pentru mediu precum şi în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

OUG 34/2023 a adus modificări și în domeniul ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. În acest sens, potrivit art. IV din actul normativ analizat în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice și instituţiile publice locale.

semnare documente

În cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale. Tot prin excepție, prin memorandum iniţiat de Ministerul Educaţiei şi aprobat în şedinţa de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior.

Concursurile continuă pentru posturile pentru care s-a afișat rezultatul selecției dosarelor de concurs anterior intrării în vigoare a OUG 34/2023, iar procedurile de ocupare a acestora vor continua, conform prevederilor în vigoare la data publicării anunțului privind concursul.

Nerespectarea prevederilor OUG 34/2023 privind ocuparea posturilor vacante și temporar vacanțe atrage după sine nulitatea de drept a concursurilor organizate și desfășurate cu încălcarea acestui act normativ. Nulitatea se constată de instanţa competentă, în condiţiile legii.

O altă modificare principală este cuprinsă în art. XII al acestui act normativ, potrivit căreia în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a OUG 34/2023, personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de subordonare şi de finanţare, poate deţine calitatea de membru al consiliului de administraţie şi/sau de membru al consiliului de supraveghere la maximum două întreprinderi publice sau în organele de conducere ale altor entităţi deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale al căror sediu se află pe teritoriul României. Acest personal, numit ca membru în mai multe consilii de administraţie şi/sau de supraveghere la întreprinderile publice sau în organele de conducere ale altor entităţi deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale, îşi va exercita opţiunea în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menționat sau de la data numirii, după caz.

Pentru nerespectarea acestor prevederi, OUG 34/2023 prevede și o sancțiune. Astfel, în situaţia în care personalul respectiv nu îşi exercită dreptul de opţiune în termen de 30 de zile, acesta îşi pierde de drept calitatea de membru din toate consiliile de administraţie şi/sau de supraveghere ale întreprinderilor publice sau în organele de conducere ale altor entităţi deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale.

Când a intrat în vigoare OUG 34/2023?

OUG 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 415 din 15 mai 2023,  prin urmare,  actul normativ a intrat în vigoare odată cu acest moment, respectiv în data de 15 mai 2023.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....