vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Salariu medic rezident 2024

Cât câștigă un medic rezident în 2024?

Un medic rezident este persoana care promovează examenul de rezidențiat. Acest lucru se poate face doar după ce persoana în fapt a absolvit Facultatea de Medicină și după ce și-a luat licența. 

Astfel, un medic rezident este absolventul Facultății de Medicină, care a promovat examenul de rezidențiat și care dorește să se specializeze. Specializarea se poate face în urma unui program de rezidențiat, constând în forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

bani

În ceea ce privește salariile medicilor rezidenți care doresc să își continue profesia în România, acestea au crescut semnificativ în ultimii ani. Însă, deși salariile au crescut, mulți medici aleg să profeseze mai departe în alte țări, deoarece acestea le oferă condiții prielnice pentru dezvoltarea carierei. 

În acest context, având în vedere faptul că unele categorii de personal bugetar au beneficiat în anul 2023 de majorări salariale semnificative, altele decât cele reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și apreciind că astfel s-a creat o situaţie discriminatorie pentru aceste categorii de personal din sectorul bugetar Guvernul  a  adoptat Ordonanța de Urgență 19/2024, privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din străinătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară. 

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 1 din reglementarea antereferită: „Începând cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile din sistemul sanitar din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 se stabilesc şi se acordă eşalonat, conform anexei nr. 1 la prezenta ordonanță de urgență.”

În egală măsură, potrivit alin. (3) și (4) al aceluiași articol: (3) Începând cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, nivelul de salarizare pentru personalul din unitățile clinice, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta ordonanță de urgență, se aplică și personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar din direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

(4) Începând cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul din unitățile sanitare publice, altul decât cel prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se majorează cu 20% față de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023 și se acordă în 2 tranșe egale, începând cu luna martie a anului 2024, respectiv luna iunie a anului 2024.”

Este important de menționat că, salariile diferă în funcție de specializarea pe care o are medicul. Cele mai importante măriri de salarii se regăsesc la persoanele care sunt angajate în spitale. În plus, sporurile salariale pot varia și în funcție de spitalul în care profesează medicul și în funcție de secție. 

Având în vedere reglementările care au avut loc și creșterile salariale acordate de Guvern, în anul 2024, de cele mai semnificative și importante majorări salariale, vor beneficia, procentual, medicii rezidenți.

Așadar, pentru medicii rezidenți, creșterile salariale vor fi în medie, cu 1.685 de lei mai mari. De asemenea, trebuie precizat că, această serie de  creșteri salariale se face în etape,  fiind aplicate asupra cuantumului salariului brut. 

Astfel, în conformitate cu dispozițiile Ordonanței 19/2024 în vigoare, salariile pentru medicii rezidenți, vor fi,  începând cu luna iunie 2024, următoarele:

  • medic rezident anul I/medic dentist rezident anul I – 7125 lei;
  • medic rezident anul II/medic dentist rezident anul II  – 7625 lei; 
  • medic rezident anul III/medic dentist rezident anul III – 8375 lei; 
  • medic rezident anul IV-V/medic dentist rezident anul IV/V – 9125 lei;
  • medic rezident anul VI-VII/medic dentist rezident anul VI-VII – 9875 lei. 
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....