joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Scutire impozit pensie persoane cu handicap

Persoanele cu handicap au scutire de impozit la pensie?

Persoanele cu handicap beneficiază de prestaţii sociale și facilități, dar și de informare şi îndrumare în vederea obţinerii acestora. Printre beneficiile acordate persoanelor cu handicap se numără și facilitățile fiscale, în special scutirea de la plata impozitului în anumite cazuri. 

Scutirile însă se acordă în funcție de gradul de handicap în care este încadrat contribuabilul. Prin urmare, nu orice tip sau orice grad de handicap atrage după sine scutirea de la plata impozitului. Potrivit art. 86 din Legea nr. 448/2006 gradele de handicap sunt următoarele: ușor (gradul 4), mediu (gradul 3), accentuat (gradul 2) și grav (gradul 1).

Bani

Potrivit dispozițiilor art. 60 din Codul fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:

 • activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere;
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
 • salarii şi asimilate salariilor;
 • pensii;
 • activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică;
 • transmiterea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii.

Astfel, persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat nu datorează impozit pe veniturile realizate din pensii, cei încadrați într-un grad de handicap ușor sau mediu rămânând obligați la plata acestui impozit. Cu toate acestea, este important de menționat că potrivit dispozițiilor art. 100 alin. (1) din Codul fiscal, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată. 

În consecință, în ipoteza în care cuantumul pensiei nu depășește suma de 2.000 de lei, impozitul pe venit nu este datorat nici de către persoanele încadrate într-un grad de handicap ușor sau mediu, precum, de altfel, nici de alți contribuabili, în timp ce pentru o pensie peste limita de 2.000 de lei, sunt scutite de plata impozitului doar persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Acte necesare scutire impozit pensie persoane cu handicap

Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate din pensii începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederile art. 60 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii au obligaţia de a depune la plătitorul de venituri, respectiv la organul fiscal competent, următoarele acte:

 1. Cerere de scutire de la plata impozitului pe veniturile din pensii (formularul specific se obține, de regulă, de la Casa Județeană de Pensii sau de pe site-ul acesteia);
 2. Copie după actul de identitate:
 3. Certificatul de încadrare în grad de handicap, în copie și original (pentru verificare);
 4. Extras de cont și talon de pensie;
 5. În unele cazuri, poate fi necesară și o copie după actul care atestă calitatea de reprezentant legal (dacă cererea este depusă de altă persoană în numele persoanei cu handicap);

Având în vedere faptul că legea fiscală nu reglementează în mod expres actele necesar a fi depuse pentru a beneficia de scutire, organele fiscale pot solicita anumite documente suplimentare, motiv pentru care este recomandată consultarea Casei Județene de Pensii în vederea unei informări corecte și complete în privința scutirii de la plata impozitului pe veniturile realizate din pensii.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....