vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Scutire RCA persoane cu handicap 2024

RCA persoane cu handicap 2024

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un contract încheiat între proprietarul unui vehicul, persoană fizică sau juridică și o companie de asigurări autorizată. În baza acestui contract, compania care a emis poliţa de asigurare RCA plătește despăgubiri terţelor persoane păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat poliţa, pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale, inclusiv daunele morale suferite în acel accident.

Potrivit dispozițiilor art. 3 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule.

persoană cu handicap

Conform prevederilor art. 4 al aceluiași act normativ nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ.

Prin urmare, persoanele cu handicap nu sunt exceptate de lege de la obligația încheierii unui contract RCA, nefiind reglementată o scutire în acest sens.

Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, în forma sa inițială, a prevăzut că sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficienţe locomotorii. Astfel, unele persoane cu handicap puteau în anumite condiții să beneficieze de o reducere la asigurarea RCA, tariful și cuantumul reducerii fiind stabilite de către societatea de asigurare.

Scutire RCA persoane cu handicap 2024

Această prevedere însă a fost abrogată prin Norma ASF nr. 18/2022, astfel în prezent nu mai există nicio reglementare expresă care să prevadă scutirea de la încheierea contractului RCA a persoanelor cu handicap sau aplicarea unor reduceri. Scutiri sau reduceri pot fi acordate eventual prin voința societăților de asigurare, aceasta fiind însă lăsată în mod absolut la latitudinea lor, acestea neavând vreo obligație  în acest sens.

Cu toate acestea, există alte facilități în domeniul circulației acordate persoanelor cu handicap. În acest sens, la data de 18 mai 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 136/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Prin acest act normativ a fost completată Legea nr. 448/2006, după art. 28 introducandu-se art. 281 cu următorul conținut:

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală.”

Astfel, conform modificărilor legislative recent intrate în vigoare, persoanele cu handicap nu mai sunt obligate la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român. Această scutire se aplică indiferent de gradul de handicap în care este încadrată persoana, cu mențiunea că vehiculul trebuie să fie special modificat în scopul conducerii de către persoanele cu handicap. Totodată, este important de reținut că scutirea se aplică doar în cazul mașinilor aflate în proprietatea persoanelor cu handicap, nu și în cazul în care autovehiculul se află în proprietatea întreținătorului.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....