joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Tabel vârstă pensionare anticipată femei

Pensionarea anticipată oferă posibilitatea persoanelor care doresc să se retragă din câmpul muncii înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, să beneficieze, fie de cuantumul integral al pensiei, fie de o pensie redusă prin aplicarea de penalizări, în funcție de numărul de ani rămași până la vârsta standard de pensionare. În România, reglementarea generală cu privire la pensionarea anticipată este cuprinsă în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Conform Legii nr. 263/2010, încă în vigoare, până la 1 septembrie 2024, femeile pot beneficia de pensionare anticipată (fără penalizare) sau de pensionare anticipată parțială (cu penalizare). Pensionarea anticipată parțială se poate solicita cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și necesită realizarea stagiului complet de cotizare, plus un număr de ani suplimentari de cotizare, mai mic de 8 ani. Pensionarea anticipată se poate solicita tot cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dar necesită realizarea unui stagiu cotizare cu cel puțin 9 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. 

Calculul vârstei de pensionare anticipată se face în funcție de data nașterii și stagiul de cotizare realizat. De asemenea, puteți folosi și calculatorul creat de Legal Badger – Calculator Vârstă Pensionare Anticipată.

Tabel vârstă pensionare anticipată femei

Anul nașterii Vârsta standard de pensionare Stagiu complet de cotizare

 (ani)

Vârsta minimă pentru pensionare anticipată (ani)
1957 60 ani și 6 luni 30 55 ani și 6 luni
1958 61 ani 30 56 ani
1959 61 ani și 6 luni 30 56 ani și 6 luni
1960 62 ani 31 57 ani
1961 62 ani și 6 luni 31 57 ani și 6 luni
1962 63 ani 32 58 ani
1963 63 ani și 6 luni 32 58 ani și 6 luni
1964 64 ani 33 59 ani
1965 64 ani și 6 luni 33 59 ani și 6 luni
1966 

și după

65 ani 34 60 ani

Pentru a calcula vârsta de pensionare anticipată, trebuie mai întâi determinată vârsta standard de pensionare conform tabelului de mai sus, în funcție de anul nașterii. Ulterior, se calculează stagiul de cotizare realizat până la data solicitării pensiei. Dacă stagiul complet de cotizare este realizat, pensionarea anticipată poate fi solicitată, cu reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare.

De exemplu, pentru o femeie născută în 1960, care a realizat stagiul complet de cotizare de 31 de ani, vârsta standard de pensionare este de 62 de ani. Aceasta poate solicita pensionarea anticipată cu cel mult 5 ani înainte, adică la 57 de ani, cu condiția să fi realizat stagiul complet de cotizare de 31 de ani.

Pensionar

Posibilitatea pensionării anticipate pentru femei, fie cu penalizare, fie fără penalizare, vine ca un beneficiu pentru contribuția îndelungată la sistemul național de pensii, acordând femeilor opțiunea de a se retrage din activitate mai devreme și de a primi pensie în același timp. În acest sens, pentru a determina eligibilitatea la pensie anticipată, este necesară verificarea temeinică a condițiilor legale referitoare la stagiul de cotizare și vârsta minimă necesară. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....