sâmbătă, iunie 22, 2024
LegislațieCod Procedură PenalăArt 195 Cod procedură penală | Procesul-verbal de cercetare la fața locului...

Art 195 Cod procedură penală | Procesul-verbal de cercetare la fața locului sau de reconstituire

Partea GENERALĂ > Titlul IV: Probele, mijloacele de probă și procedeele probatorii > Capitolul VIII: Cercetarea locului faptei și reconstituirea

Procesul-verbal de cercetare la fața locului sau de reconstituire

(1) Despre efectuarea cercetării la fața locului sau a reconstituirii se încheie un proces-verbal, care trebuie să cuprindă, pe lângă mențiunile prevăzute la

art. 199

, următoarele:

a) indicarea ordonanței sau a încheierii prin care s-a dispus măsura;

b) numele, prenumele persoanelor prezente și calitatea în care acestea participă;

c) numele și prenumele suspectului sau inculpatului, dacă este cazul;

d) descrierea amănunțită a situației locului, a urmelor găsite, a obiectelor examinate și a celor ridicate, a poziției și stării celorlalte mijloace materiale de probă, astfel încât acestea să fie redate cu precizie și pe cât posibil cu dimensiunile respective. În cazul reconstituirii se consemnează amănunțit și desfășurarea reconstituirii.

(2) În toate cazurile se pot face schițe, desene sau fotografii ori alte asemenea lucrări, care se anexează la procesul-verbal.

(3) Activitatea desfășurată și constatările expertului se consemnează în procesul-verbal.

(4) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagină și la sfârșit de către cel care îl încheie și de către persoanele care au participat la cercetare sau reconstituire. Dacă vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuză să semneze procesul-verbal, se face mențiune despre aceasta, precum și despre motivele imposibilității sau refuzului de a semna.

Articolele precedente:

Articolele următoare:

Ultimele Știri