joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Proiect de lege: Sancțiuni pentru organele fiscale care ignoră etapa de mediere și trec la executarea silită.

Un proiect de lege vizând modificarea Codului de Procedură Fiscală a primit un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, un organ consultativ al Parlamentului. Totuși, acest aviz nu garantează adoptarea sau supunerea la vot a inițiativei în plenul Senatului.

Înainte de a ajunge la votul în plen, proiectul va fi supus analizei comisiilor de specialitate din Senat.

Inițiativa legislativă, înregistrată sub indicativul B268/2024, urmărește să aducă modificări Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală.

Scopul declarat al proiectului este „responsabilizarea organelor fiscale, prin introducerea unor sancțiuni aplicabile acestora în situația în care își încalcă obligațiile ce le revin potrivit legii”.

Conform procedurilor parlamentare, Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, urmând ca decizia finală să aparțină Camerei Deputaților, care are rol decizional.

Propunerea vizează modificarea procesului de executare fiscală inițiat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Conform art. 230 din Codul de Procedură Fiscală: „(1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenţia de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită.”

Astfel, contribuabilul are la dispoziție 15 zile de la primirea somației pentru a alege între stingerea debitului sau notificarea organului fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere.

Conform art. 230^1 alin. (2) din Codul de Procedură Fiscală:În termen de maximum 10 zile de la primirea notificării prevăzute la alin. (1), organul fiscal are obligaţia să organizeze întâlnirea cu contribuabilul în vederea procedurii de mediere.

Având în vedere că, în practică, organele fiscale nu respectă termenul menționat mai sus, ignorând chiar total notificarea primită de la contribuabil, proiectul de lege propune introducerea unor sancțiuni pentru cei care nu respectă obligația de a organiza o întâlnire cu contribuabilul în vederea medierii, în termen de 10 zile de la primirea notificării.

Mai exact, conform proiectului de lege, aceștia vor fi sancționați cu amenzi între 2.000 lei și 10.000 lei: „La articolul 336, alineatul (1), după litera j) se introduce o nouă literă, litera j^1), cu următorul cuprins: „j^1) nerespectarea de către organele fiscale a obligației de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere prevăzute la alin.(2) al art. 230^1 alin. (1), precum și obligația de soluționare a acesteia.

La articolul 336, alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins: „d^1) cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei în cazul săvârșirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. j^1)”.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Modificări în procedura de ocupare a funcțiilor didactice în unitățile de învățământ ale MAI: concursuri, probe practice, condiții de participare

https://webapp.mai.gov.ro/frontend/documente_transparenta/658_1720179553_Proiect%20ordin.pdf În data de 5 iulie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, care vizează stabilirea modalităților de ocupare a pozițiilor specifice corpului instructorilor din cadrul instituțiilor de...

Ministerul Finanțelor și ANAF lansează aplicația GPS e-Transport și amânarea amenzilor până la 1 ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală au finalizat dezvoltarea aplicației e-Transport, un instrument destinat supravegherii transporturilor rutiere de mărfuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, precum și a transporturilor internaționale de...

Noi măsuri pentru stabilizarea pieței RCA: Guvernul extinde perioada de plafonare

Guvernul României a luat decizia de a extinde perioada de  plafonare a  prețurilor pentru polițele de asigurare auto obligatorie (RCA), prin adoptarea  Hotărârea de Guvern pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin....